Kijkje in de keuken | Deel XVI

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: Onderduiken tijdens de oorlog, een speciale aanbieding GM LIVE 2020 en praten over plaatjes.

Aanbieding kaarten GM LIVE 2020
Al sinds maart zijn we druk bezig met het organiseren van Geschiedenis Magazine Live 2020. Hierbij komt veel kijken: Welke locatie gebruiken we? Hoe delen we de dag in? Wie komen er spreken? En misschien wel het belangrijkst: Wat staat er op het menu voor de lunch? Inmiddels is dit allemaal geregeld. Geschiedenis Magazine Live 2020 zal plaatsvinden op 7 maart in het Spoorwegmuseum in Utrecht, het volledige programma is hier te lezen én wat we gaan lunchen blijft nog even een verassing. Wel kunnen we verklappen dat we dit jaar ook aan vegetariërs hebben gedacht.

Met al deze formaliteiten uit de weg, hadden we tijd om na te denken over een extraatje voor onze niet-abonnees. Uit ons beraad is de volgende aanbieding gerold: als u nog geen abonnee bent, kunt u een toegangskaart voor de Live Dag kopen mét een gratis proefabonnement. Zo kunt u genieten van alle interessante sprekers op de Live Dag en daarna nog eens van de interessante artikelen in Geschiedenis Magazine. Hier vindt u de voorwaarden van deze speciale aanbieding en kunt u tickets bestellen. Nog niet helemaal verkocht? Lees dan hier het verslag van Geschiedenis Magazine Live 2019 en proef de sfeer van vorig jaar!

Een uniek persoonlijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog
Hoe was het om in de oorlog als kleuter ineens bij wildvreemde mensen te worden afgegeven en je eigen naam te moeten inleveren? Je pleegouders dankbaar te moeten zijn terwijl je vooral woede voelde? Wat moet je als je nog jarenlang niet kunt of wilt geloven wat het Rode Kruis in 1949 meedeelt: dat je eigen vader en moeder echt niet meer terugkomen?

Onlangs ontvingen wij bericht van Merlyn Frank. Als driejarig meisje ontsnapte ze aan deportatie naar de vernietigingskampen. In 1943 was ze met haar ouders en broertje op weg naar Westerbork. Tijdens een onverwachte stop op station Utrecht wisten leden van het Utrechts verzet haar uit de trein te halen. Mevrouw Frank heeft haar verhaal opgeschreven en aangeboden aan Geschiedenis Magazine. Wij wilden hiermee graag iets bijzonders doen. Daarom hebben wij van haar verhaal een nieuwe website-rubriek gemaakt onder de naam IN DE ONDERDUIK – EN DAARNA. In tien afleveringen lezen we hoe een driejarige Merlyn Frank bij haar ouders wordt weggehaald, in een pleeggezin terecht komt, overleeft en hoe ze na de oorlog terugkijkt op die tijd. De eerste aflevering “Niet naar Westerbork” is vanaf woensdag 6 november te lezen op onze website. Daarna zal elke zondag een nieuwe aflevering verschijnen.

Praten over plaatjes
We zijn bezig met vernieuwen. In het begin van 2019 kreeg het blad bijvoorbeeld een nieuw uiterlijk en iets later kreeg ook onze website een opfrisbeurt. Hierbij horen ook nieuwe onlinerubrieken. Naast IN DE ONDERDUIK – EN DAARNA, zijn we daarom gestart met Drie vragen aan... In Drie vragen aan interviewen we historici over hun meest recente onderzoek aan de hand van drie vaste vragen: Waar bent u mee bezig? Wat heeft u ontdekt? En waarom is dit belangrijk? Met deze simpele formule willen we u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen binnen de geschiedwetenschap. Lees bijvoorbeeld het interview met Jonas Roelens over sodomie in de vroegmoderne Zuidelijke Nederlanden of dat met Machiel Bosman over nieuwe inzichten in het faillissement van Rembrandt van Rijn. Drie vragen aan... verschijnt elke woensdag op onze website.

Ook hebben we onze allereerste Facebookrubriek gelanceerd. In de wandelgangen noemen we dit het ‘praatje plaatje’. Het idee: met een foto, een schilderij, een muziekfragment of een filmpje houden we een praatje over de bijbehorende historische gebeurtenis. Hiervoor een geschikt beeld vinden, kan nog best moeilijk zijn. We hebben namelijk niet altijd het recht om een foto of schilderij te gebruiken. Dit betekent dat we goed moeten zoeken voor een geschikte afbeelding, en dat we – tot onze grote teleurstelling – soms prachtige foto’s of schilderijen links moeten laten liggen. Gelukkig komen we er meestal wel uit. Kijk daarom ook eens op onze Facebookpagina!

 

P.S. We zijn alweer toe aan het laatste nummer van Geschiedenis Magazine van 2019! Vanaf 22 november vindt u ons decembernumer in de betere boekhandel

 

Delen: