7 x dit viel ons op in het nieuws

T. rex leefde mogelijk in groepen
We kennen de tyrannosaurus rex als angstaanjagend beest, eenzaam struinend door de bossen, altijd op jacht naar de volgende prooi. Twee weken geleden werd al duidelijk dat T. rexen eigenlijk helemaal niet zo snel liepen, nu blijkt ook dat ze mogelijk niet solitair leefden. Onderzoeker Celina Suarez deed met haar team onderzoek naar een groot aantal fossiele botten uit de Amerikaanse staat Utah. De botten waren allemaal op dezelfde plek gevonden en volgens het onderzoeksteam wijst alles erop dat de botten van verschillende T. rexen zijn geweest, die hoogstwaarschijnlijk op hetzelfde moment zijn gestorven. Het team concludeert dan ook dat de tyrannosaurus rex in groepen kan hebben geleefd.
 

Een van de Benin-beelden in Duitsland is dit 16de-eeuwse hoofd van ioyba, koningin van Benin. Bin im Garten, Gedenkkopf einer Königinmutter ioyba (2011). Bron: Wikimedia Commons
Een van de Benin-beelden in Duitsland is dit 16de-eeuwse hoofd van ioyba, koningin van Benin. Bin im Garten, Gedenkkopf einer Königinmutter ioyba (2011). Bron: Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

 

Duitsland geeft roofkunst terug
Op een strafexpeditie in 1897 hebben Britse soldaten een groot aantal beelden meegenomen uit het toenmalige koninkrijk Benin, een gebied dat in het huidige Nigeria ligt. De beelden hebben een grote historische en culturele waarde en vorig jaar maakte Nigeria bekend ze terug te willen. Kulturstaatsministerin Monika Grütters gaf afgelopen week aan dat Duitsland haar ‘historische en morele verantwoordelijkheid’ wil nemen en een ‘substantieel deel’ van de museumstukken zal teruggeven. De eerste beelden moeten in 2022 terug zijn in Benin City.


110 graftombes met menselijke resten ontdekt
Laatst werd er al een hele faraostad gevonden bij Luxor, nu stuitten archeologen in Egypte op nóg een grote vondst. Zo’n 150 kilometer ten noordwesten van Caïro liggen bij Koum el-Khulgan 110 graftombes, die tussen de 8000 en 3150 jaar oud zijn. 68 van de tombes zijn ovaal en dateren uit ongeveer 6000 tot 3150 v.Chr. De overige 37 zijn rechthoekig en gegraven tussen ongeveer 1782 en 1570 v.Chr. In een deel van de tombes vonden de onderzoekers begrafenisvoorwerpen en menselijke resten, waaronder een baby die was begraven in een aardewerken vat.
 

Frans Kloosterman, Still uit de familiebeelden: Lea Cohen, Johannes Kloosterman en Geeske Cordel (1944). Bron: Tresoar
Frans Kloosterman, Still uit de familiebeelden: Lea Cohen, Johannes Kloosterman en Geeske Cordel (1944). Bron: Tresoar

 

Zeldzaam: filmbeelden Joodse onderduikers gevonden
Op het eerste gezicht zien we een home video van een onbezorgd gezin: leuke familie-uitjes, spelende kinderen en vooral heel veel gezelligheid. Toch is er iets meer aan de hand. Het gaat hier namelijk om zeer zeldzame beelden uit 1944 en een deel van de kinderen is onderduiker. Lees meer.


Mysterie rond middeleeuwse rechters ontrafeld
Op een van onze favoriete websites, medievalists.net, lazen we dat onlangs een middeleeuws mysterie is ontrafeld. Britse rechters schreven in de Middeleeuwen namelijk altijd op schapenhuid en vooralsnog was onbekend waarom. Nu blijkt dat de textuur van de huid voorkomt dat teksten makkelijk aan te passen zijn. Schapen hebben vet tussen hun huidlagen, dat bij het maken van perkament werd verwijderd. Tussen de lagen bleef dan ruimte over. Schrijven op het perkament ging goed, maar als iemand zou proberen om de inkt te verwijderen, raakten de lagen los en ontstond er een duidelijke wond.


Droogte in Mexico: verzonken kerk herrijst
Met de aanleg van een dam in 1979 verdween het Mexicaanse dorpje El Zangarro onder het water van een nieuw stuwmeer. De dam was bedoeld om het gebied, dat werd getroffen door overstromingen, te beschermen. Nu er droogte heerst, verschijnt de 19de-eeuwse kerk na meer dan 40 jaar weer gedeeltelijk boven water. Nieuwsgierige geïnteresseerden weten de fotogenieke kerk al per bootje te vinden.
 

Paolo Costa Baldi, Colosseo di Roma (2011). Bron: Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)
Paolo Costa Baldi, Colosseo di Roma (2011). Bron: Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

 

Gladiatorgevechten terug in Colosseum dankzij nieuwe vloer
Voor 18,5 miljoen euro krijgt het bijna 2000 jaar oude Colosseum in Rome zijn vloer terug. Het zicht op het vroegere ondergrondse gangenstelsel waarin de wilde dieren en gladiatoren zich in de eerste eeuwen van onze jaartelling begaven, verdwijnt daarbij. Er komt een vloer van honderden latten van kostbaar carbonfiber en Accoya, een duurzaam hout. De latten kunnen kantelen als lamellen, waardoor er toch nog lucht en licht in de gangen komt, en een ventilatiesysteem moet de temperatuur en luchtvochtigheid regelen. Vanaf 2023 kunnen er dan weer evenementen, zoals re-enactments van gladiatorgevechten, worden georganiseerd. En een bijkomend voordeel: de ondergrondse stenen worden beter beschermd.

 

Delen: