Angstaanjagende T. rex was opvallend langzaam

Even groot als een bus en een gewicht tot 9.000 kilo, met tanden van zo’n 20 cm. Angstaanjagend dus, de tyrannosaurus rex. Je kent de filmbeelden dan ook vast wel: mensen die worden achtervolgd door een sprintende T. rex. In Hollywoodfilms zijn ze er dol op. Nu blijkt echter dat de tyrannosaurus helemaal niet zo hard liep.
 

T. rex met een wandeltempo
In samenwerking met Naturalis onderzocht student Bewegingswetenschappen Pasha van Bijlert de loopsnelheid van de T. rex. Dat blijkt geen 11 km/u te zijn, zoals lang gedacht, maar zo’n 4,6 km/u. Dat is zelfs net iets langzamer dan het gemiddelde wandeltempo van mensen, dat rond de 5 km/u ligt.
 

Mike Bink, Dinotijd T.rex Trix. Bron: Naturalis Diversity Center
Mike Bink, Dinotijd T. rex Trix. Bron: Naturalis Diversity Center

 

Tyrannosaurus Trix
Van Bijlert maakte samen met Anne Schulp (Universiteit Utrecht) en Knoek van Soest (Vrije Universiteit Amsterdam) een 3D-model van Trix, het tyrannosaurusskelet dat in Naturalis staat. Ook maakte hij gebruik van de wetenschap dat mens en dier het liefst zo efficiënt mogelijk bewegen - met een snelheid die de minste energie kost dus.

Het belang van de staart
Het lichaam moet daarvoor regelmatige bewegingen maken in een prettig ritme. Dit is bijvoorbeeld een reden waarom mensen met hun armen zwaaien als ze lopen. Een tyrannosaurus zwaaide met zijn staart. En het is nu juist die cruciale staart die in vorige onderzoeken steeds vergeten werd.



Zo moet de wandelende Trix eruit hebben gezien. Video: Rick Stikkelorum, Arthur Ulmann en Pasha van Bijlert


Topsnelheden
Over het algemeen liep de tyrannosaurus dus op z’n gemakje. Maar achtervolgingen zullen iets sneller zijn gegaan. Het liefst snelwandelend, met een comfortabele snelheid tot ongeveer 8 km/u. Voor een sprintje haalde de T. rex waarschijnlijk een topsnelheid van zo’n 20 tot 30 km/u. Uit eerdere studies was al gebleken dat de tyrannosaurus geen 30 km/u zal hebben aangetikt, maar over de echte topsnelheid moet het komende onderzoek van Van Bijlert uitsluitsel gaan geven.

 

Delen: