Geschiedenis Magazine - editie 5 (2024)

In dit nummer

Dit nummer van Geschiedenis Magazine ook ontvangen? Neem vóór donderdag 27 juni een abonnement, dan krijg ook jij dit nummer omstreeks 11 juli in de brievenbus!

JA GRAAG                                 IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU

 

Olympische spelen vrouwen uitgesloten… maar dat pikten ze niet

Gijsbert Oonk
De (zelfverklaarde) grondlegger van de moderne Olympische Beweging, Pierre de Coubertin (1863-1937), vond vrouwen ongeschikt voor zijn Spelen. De aanblik van sportende vrouwen: ‘het meest onesthetische tafereel dat menselijke ogen kunnen aanschouwen’. De ‘echte’ Olympische atleet was in zijn ogen van het mannelijke geslacht. Vrouwen mochten wél aanwezig zijn: om kampioenen te steunen en aan te moedigen… Maar dankzij Alice Milliat (1884-1957) en andere activisten zal de komende editie van de Olympische Spelen een belangrijke mijlpaal zijn: het aantal mannelijke en vrouwelijke deelnemers is in 2024 voor het eerst ongeveer gelijk. In dit nummer van Geschiedenis Magazine brengt Gijsbert Oonk die evolutie in kaart.

 

Fraude, diefstal, ontduiking… het verhaal van het gehate fietsplaatje

Ruud Stevens
Zowat alle Nederlanders moesten eraan geloven: per 1 augustus 1924 betaalden ze belasting over hun fiets. Voor drie gulden diende men elk jaar een plaatje te kopen dat zichtbaar op rijwiel of bovenkleding bevestigd moest worden. Strenge controles op naleving en stigmatiserende uitzonderingen wekten grote weerstand.

 

Oostenrijk, 1918: het land dat niemand wilde

Ivo van de Wijdeven
Na de Eerste Wereldoorlog verdween de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Het rijk hoorde bij de verliezers en werd opgedeeld. De Republiek Oostenrijk die toen op de kaart van Europa verscheen, was een soort rompstaat waar weinig inwoners blij mee waren. Dat bleek zonneklaar bij de Anschluss met Hitlers Duitsland in 1938. Europakenner Ivo van de Wijdeven ontleedt de twintig jaar durende politieke strijd die daaraan voorafging.

 

De noordelijke witte neushoorn: een geschiedenis van uitsterven en mondialisering

Raf De Bont
Op 19 maart 2018 stierf een neushoorn genaamd ‘Sudan’ in de Ol Pejeta Conservancy in Kenia. Zijn dood haalde wereldwijd de kranten en televisiejournaals. Sudan was immers het laatste mannetje van de noordelijke ondersoort van de witte neushoorn. Hoe had het zo ver kunnen komen? Wat hebben natuurbeschermers gedaan om het uirsterven te behoeden en waarom schoot die aanpak uiteindelijk tekort? 

 

Tips in de marge

Tim Hertogh
Je vrouw gaat vreemd, er kruipen wormen door je lijf die enge ziektes veroorzaken en tot overmaat van ramp zijn al je favoriete bijen weggevlogen. Wat moet je nu? Gelukkig staan Middeleeuwse handschriften vol met manieren om dit soort problemen op te lossen. Het is wel zaak om goed te zoeken. Deze oude boeken zijn vaak niet alleen beschreven op de plek waar je de hoofdtekst kan verwachten, maar ook hun kantlijnen, kaften en lege eerste pagina’s staan bomvol met korte praktische tekstjes. Zulke teksten geven een prachtig en uniek inkijkje in het dagelijks leven van de Middeleeuwse mens.
 

Grote staking op de cruciale olietankers, 1942

Ynskje Penning
Rotterdam-Chinezen, zo werden de hardwerkende zeevarenden van Chinese afkomst genoemd die geronseld waren in Rotterdam. Het waren vaak stokers op de grote vaart. In de Tweede Wereldoorlog werkten ze onder meer op olietankers in de West – noodzakelijk voor de geallieerde oorlogsmachine. In 1942 gingen ze massaal in staking tegen de slechte omstandigheden daar.

 

Spoorloos: het legendarische gouden snoeimes van de druïden

Herman Clerinx
Druïden spreken tot de verbeelding, maar wat weten we zeker over deze religieuze en intellectuele elite van de Kelten? Als we al de teksten uit de oudheid over hen samenbrengen, komen we uit op enkele A4-tjes. Ook archeologische vondsten zijn uiterst schaars. Herman Clerinx presenteert de hoofdpunten in Geschiedenis Magazine.

 

Rome in de film

Arthur Weststeijn  
Het antieke Rome heeft vaak als bron gediend voor films. Denk aan klassiekers als Ben-Hur (1959) en Spartacus (1960) of Gladiator (2000). Die films nemen het doorgaans niet al te nauw met de historische feiten, maar ze zijn wel gebaseerd op waargebeurde verhalen uit de Romeinse geschiedenis. Wat het echter nooit goed heeft gedaan ion de bioscoop zijn de legenden over de stichting van Rome, zoals de verhalen over Romulus en Remus en de Sabijnse maagden. Er zijn een paar uitzonderingen, en die vormden de opmaat voor de juist weer wel heel populaire spaghettiwesterns.
 

Hoopvolle boeren

Jonas van Tol
Boeren komen in opstand en dat is niet voor het eerst. In de 16de eeuw werd de Duitse adel opgeschrikt door een reeks bloedige confrontaties met boze boeren, die een hele reeks eisen stelden. Waarom juist toen? Was het toeval dat Luther net had gebroken met de kerk? 
 

Wat aten sporters op de antieke spelen?

Charlotte Kleyn
Het is zomer en bijna tijd voor de Olympische Spelen in Parijs. Daar krijgen alle atleten een zeer gebalanceerd dieet, nauwkeurig samengesteld en bereid door specialisten. Maar wat aten de sporters tijdens de originele Olympische Spelen in het Oude Griekenland?

 

In de volgende editie van het Geschiedenis Magazine lees je ook over:

- WO I - De dodelijkste dag 
- Hollandia in Nieuw-Guinea 1944-1962
- President Nixon en zijn `Silent Majority’
- Een veelbetekenende inventaris: de erfenis van een Indische dame uit de 18de eeuw
- De 20ste-eeuwse geschiedenis door de lens van een Sloveens dorp. Deze keer: Bijltjesdag na de oorlog

 

Dit nummer van Geschiedenis Magazine ook ontvangen? Neem vóór donderdag 27 juni een abonnement, dan krijg ook jij dit nummer omstreeks 11 juli in de brievenbus!

JA GRAAG                                 IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU