6 x dit viel ons op in het nieuws
We houden de meest uiteenlopende nieuwskanalen altijd bij. Dit zijn 6 berichten die ons de afgelopen tijd opvielen.
Indrukwekkend feestmaal opgegraven
In de Schotse The Herald vonden we een bericht over een wel heel bijzondere vondst. Op het eiland South Ronaldsay vonden archeologen de overblijfselen van een 5de- of 6de-eeuws feestmaal dat zijn weerga niet moet hebben gekend. Ze haalden er namelijk niet minder dan 18.637 schelpen uit een kuil de grond. De kuil is volgens onderzoekers gebruikt om de schelpdieren in te koken, waarna de hongerige gasten de dieren opaten en de schelpen weer begroeven. Een indrukwekkend aantal, helemaal omdat de deskundigen ervan zijn overtuigd dat het gaat om een evenement waar al die schelpdieren in één keer massaal zijn verorberd.
3000 jaar oude Chinese gouden maskers
De Chinese archeologische vindplaats Sanxingdui is wereldberoemd. Al in 1986 werden hier duizenden vondsten van goud, brons en jade gedaan - stuk voor stuk voorwerpen van meer dan 3000 jaar oud. In het online magazine Sixth Tone lezen we dat daar nu nog eens meer dan 500 voorwerpen bij zijn gekomen, waaronder wederom delen van gouden en bronzen maskers en voorwerpen van jade en ivoor.

Koninklijke parade voor 22 mummies
Met de ‘Gouden Parade van de Farao’s’ zijn in Caïro 22 mummies verhuisd van het Egyptisch Museum naar het nieuwe Nationaal Museum van Egyptische Beschaving. Het waren de mummies van 18 koningen en 4 koninginnen, uit de 17de tot de 20ste dynastie (ca. 3500 tot 3100 jaar geleden), waaronder de beroemde Ramses II en Hatsjepsoet. Na het afvuren van 21 schoten werden ze onder begeleiding van allerlei vips, bereden politie en koren naar hun nieuwe onderkomen gebracht. De spectaculaire koninklijke parade bestond uit speciaal gedecoreerde wagens, helemaal in stijl van de farao’s. Daarop lagen de mummies, goed beschermd in met stikstof gevulde kisten.
Imposante verloren faraostad blootgelegd in woestijn
Een van de farao’s in de Gouden Parade was Amenhotep III. Hij behoorde tot de 18de dynastie (hij regeerde rond 1388-1351 v.Chr.) en was een van de allermachtigste farao’s. In de tijd van Amenhotep III werd een nieuwe faraostad gebouwd, compleet met drie paleizen. Duizenden jaren was de stad bedekt met zand, maar onlangs stuitten archeologen bij Luxor op overblijfselen. Sommige onderzoekers noemen het de belangrijkste ontdekking sinds de vondst van het graf van Toetanchamon in 1922. De complete buurten, straten, gebouwen en kamers zijn relatief goed bewaard gebleven, net als dagelijkse gebruiksvoorwerpen en overblijfselen van standbeelden, ringen en scarabeeën.
Museumweek 2021: 400 museum openen (digitaal) de deuren
Persoonlijk kunnen wij niet wachten tot de musea weer opengaan, maar ook de digitale initiatieven die musea hebben ontplooid zijn wat ons betreft een aanwinst. Tijdens Museumweek 2021 staan ze in de spotlights; tussen 19 en 25 april is er aan de hand van het thema Vrijheid speciale aandacht voor 400 museum die hun deuren (digitaal) openen. Je volgt het via museum.nl/museumweek.
Zeventien musea zijn tijdens de Museumweek bij wijze van test ook daadwerkelijk geopend. Meer informatie en een lijst met namen vind je hier.

Unieke foto’s Jodentransport vanuit Kamp Vucht
Onlangs zijn er in een fotoalbum foto’s gevonden van de Jodentransporten vanuit Kamp Vucht. Dat is bijzonder, want daar is nagenoeg geen beeldmateriaal van bekend. Lees meer en bekijk alle foto's.
Delen: