7 x dit viel ons op in het nieuws

Dodenherdenking op de Dam ook dit jaar zonder publiek
Op 4 mei zal ook dit jaar geen publiek aanwezig zijn bij de Nationale Dodenherdenking op de Amsterdamse Dam. De eerste versoepelingen van de coronamaatregelen zijn ondertussen een feit, maar een volle Dam is nog verre van verantwoord. Natuurlijk zijn de herdenking en het voorafgaande programma in de Nieuwe Kerk wel op NPO 1 te volgen.
 

Mike Bink, Dinotijd T. rex Trix. Bron: Naturalis Diversity Center
Mike Bink, Dinotijd T. rex Trix. Bron: Naturalis Diversity Center

 

Angstaanjagende T. rex liep in opvallend langzaam
Even groot als een bus en een gewicht tot 9.000 kilo, met tanden van zo’n 20 cm. Angstaanjagend dus, de tyrannosaurus rex. Je kent de filmbeelden dan ook vast wel: mensen die worden achtervolgd door een sprintende T. rex. In Hollywoodfilms zijn ze er dol op. Nu blijkt echter uit nieuw Nederlands onderzoek dat de tyrannosaurus helemaal niet zo hard liep. Lees meer.


Dagboek Anne Frank nu ook in eenvoudig Nederlands
Woensdag 21 april verscheen een nieuwe versie van Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank. Dit keer niet in een andere taal, maar in eenvoudig Nederlands. Marian Hoefnagel schreef Mijn naam is Anne speciaal voor 10- tot 15-jarigen die moeite hebben met lezen. Eerder was er ook al een versie voor volwassenen (Anne Frank: haar leven) uitgebracht.

‘Met name kinderen voor wie het lezen niet makkelijk afgaat, willen we de kans geven dit hartstikke belangrijke boek te begrijpen. Iedereen moet de dagboekbrieven van Anne Frank kunnen lezen. Helemaal zo vlak voor 4 en 5 mei,’ zegt directeur van de uitgeverij Eenvoudig Communiceren Ralf Beekveldt tegen Het Parool.


Geheimen rond mysterieuze Bijbelschrijver(s) onthuld
De Dode Zeerollen, waarvan laatst nieuwe delen zijn ontdekt, bevatten de oudste manuscripten van de Hebreeuwse bijbel (het Oude Testament). Van de schrijvers wisten we echter niets. Maar dankzij kunstmatige intelligentie leren we ze nu een stukje beter kennen. De beroemde grote Jesaja-rol (1QIsaa) lijkt op het eerste gezicht geschreven in één stijl en door één persoon, maar niets blijkt minder waar. Op de RUG heeft een computer ruim 5000 letters aleph (of ‘a’) geanalyseerd. Daardoor weten we nu dat de rol is geschreven door twee schrijvers die zo’n vergelijkbare stijl hebben, dat ze dezelfde schrijfopleiding moeten hebben gevolgd.
 

Mogelijk leek een van de kinderen op deze reconstructie, gebaseerd op vondsten uit het Franse La Quina. Onbekende fotograaf, Homo sapiens neanderthalensis-Kina. Bron: © Neanderthal Museum
Mogelijk leek een van de kinderen op deze reconstructie, gebaseerd op vondsten uit het Franse La Quina. Onbekende fotograaf, Homo sapiens neanderthalensis-Kina. Bron: © Neanderthal Museum

 

Voetstappen spelende Neanderthalerkinderen ontdekt
Op de website van Live Science lazen we dat er bij het strand Playa de Matalascañas in Spanje een unieke ontdekking is gedaan. Onderzoekers vonden namelijk een aantal kleine, gefossiliseerde voetafdrukken, die samen een chaotisch patroon vormen. Volgens Eduardo Mayoral, paleontoloog aan de Universidad de Huelva, wijst het patroon erop dat het de afdrukken zijn van Neanderthalerkinderen die er zo’n 106.000 jaar geleden moeten hebben gespeeld.


Bedenk naam voor prehistorische bewoner Schokland
Schokland was, voordat het onderdeel werd van de Noordoostpolder, een eiland. Nog veel langer geleden, zo’n 4600 jaar, was het gebied ook al bewoond. Het grafveld dat in 1990 werd opgegraven is hier het bewijs van. Op het grafveld vonden archeologen onder andere het lichaam van een vrouw van rond de 30 jaar. Na duizenden jaren zal zij weer een gezicht en een naam krijgen. Museum Schokland laat namelijk een gezichtsreconstructie maken en heeft daarnaast een prijsvraag uitgeschreven voor de naam. Heb jij dé creatieve ingeving? Klik dan hier.


Opgegraven: luxe beddengoed uit de IJzertijd
Van de oude Grieken en Romeinen wisten we al dat de rijken ’s avonds graag in een donzen bedje stapten, maar dat dat ook gold voor de mensen in de nadagen van de Noordse IJzertijd was nog niet bekend. Toch zijn in Zweden de overblijfselen van donzen beddengoed gevonden. Lees meer.
 

Delen: