Ontdekt: bijzonder graf bij de piramide van Djoser

Archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) doen al bijna een halve eeuw onderzoek rond de beroemde getrapte piramide van Djoser bij het Egyptische dorp Sakkara. Hoe lang ze hiermee door mogen gaan, is onzeker: de Egyptische overheid weigert het RMO toegang wegens een expositie over de Egyptische oudheid in jazz, hiphop, soul en funk (meer over de kwestie op www.rmo.nl/tentoonstelling-kemet/ ). Onlangs vonden de archeologen er echter nog het bijzondere graf van de rentmeester van de god Amon.

In de woestijn bij Sakkara werden vanaf 3000 v.Chr. gedurende meer dan drieduizend jaar hoge ambtenaren en leden van de koninklijke familie begraven vanuit de oude Egyptische hoofdstad Memphis. De graven en de voorstellingen op de versierde wanden bieden veel informatie over de grafrituelen van de Egyptenaren en de manier waarop zij hun doden eerden en herdachten. 

Kortgeleden vond een archeologisch team van het RMO, het Turijnse Museo Egizio en de Universiteit Leiden het graf van ene Panehsy die ‘rentmeester van de tempel van (de god) Amon’ was. Hij stierf rond 1250 v.Chr.. Het graf bestaat uit een tempelgebouwtje, drie kapellen, een hof met zuilen en een schacht naar de ondergrondse grafkamers. De muren zijn versierd met fraaie kleurrijke reliëfs met Panehsy en zijn vrouw Baia erop, die ‘de zangeres van Amon’ wordt genoemd. 

Hieronder is er eentje afgebeeld: van een kale priester met een luipaardvel om zijn schouders, die water sprenkelt ter ere van het overleden echtpaar. Zijn naam is Piay, ‘de schrijver van de offertafel’ en ‘secondant van Panehsy’. Blijkbaar was hij verantwoordelijk voor de begrafenisrituelen voor zijn meester. Die taak werd normaal door de oudste zoon vervuld, maar wellicht hadden Paneshy en Baia geen kinderen.
 

© Leiden Turin Expedition to Saqqara.

 

Meer historisch nieuws lees je in het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Meld je uiterlijk dinsdag 18 juli aan als abonnee of bestel het nummer half juli online.

 

 

Foto header: Francis Frith, De piramides van Sakkara vanuit het Noordoosten (1858). National Galleries of Scotland Commons from Edinburgh, Scotland, UK, Public domain, via Wikimedia Commons.

Delen: