Kijkje in de keuken | Deel XVII

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: de roerige jaren ’20, een crisis op het kantoor van Geschiedenis Magazine, en: nieuw jaar, dus nieuwe rubrieken in ons blad! 

De jaren ’20
Wat gebeurde er allemaal in de jaren ’20? Veel mensen zullen denken aan martini-nippende, in veren getooide flappers in chique nachtclubs. En de opkomst van jazzmuziek, de eerste verschijning van Mickey Mouse en natuurlijk een T-Ford voor iedereen! Het was echter ook het decennium van de drooglegging (waarover Rob Kroes een interessant artikel schreef in ons januarinummer) en de bijbehorende criminaliteit, de opkomst van het fascisme en nationaalsocialisme en een economische crisis die een groot deel van de wereld in armoede stortte. Dan zijn er nog enkele tientallen oorlogen die uitgevochten werden over de hele wereld, bijvoorbeeld in Turkije, het Rifgebergte en Ierland. Nu zijn we wederom in de jaren ’20 beland. Hoe zullen die verlopen?

De redactie van Geschiedenis Magazine wenst u in ieder geval een gelukkig en natuurlijk historisch nieuwjaar!

Het geheim van de gids
Een nieuwe jaargang betekent ook de introductie van nieuwe rubrieken. Francis Boer, voormalig redacteur bij Geschiedenis Magazine en de presentatrice van onze Live Dag (dit jaar op zaterdag 7 maart), schrijft voor ons ‘Het geheim van de gids’. Francis is namelijk ook rondleider in diverse musea in Utrecht. In haar nieuwe rubriek vertelt ze aan de hand van één kunstwerk met een bijzonder verhaal over haar werk als gids en met name over de – soms heel inspirerende – opmerkingen van bezoekers. In het januarinummer wordt afgetrapt met het werk ‘Brede en smalle weg’ (ca. 1630 – 1640) van (waarschijnlijk) Laurence de Neter. 

Ook Gerdien Verschoor krijgt haar eigen serie in het blad. Verschoor is sinds kort directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en vertelt over de erg diverse geschiedenis van Kamp Westerbork en geeft een kijkje achter de schermen. In het eerste deel vertelt ze over ‘het verdriet van de bevrijding’.

Crisis op het kantoor van Geschiedenis Magazine
Net voor de kerst brak er een kleine crisis uit op kantoor: een computervirus. Dit zorgde ervoor dat we even geen toegang meer hadden tot onze bestanden. Natuurlijk erg vervelend, vooral omdat we op de redactie ver vooruit werken. De inhoud en artikelen voor de komende nummers zijn al grotendeels bepaald en in sommige gevallen zelfs al klaar voor de pers. Moesten we dan al dat werk opnieuw gaan doen? Tegelijkertijd bestond de kans dat ons digitale archief in zijn geheel was verdwenen, ook niet best. We krijgen nog weleens het verzoek om losse artikelen op te sturen of op de website te plaatsen. Dat zou dan niet meer kunnen.

Gelukkig werd het doemscenario geen werkelijkheid. Het virus werd ‘verslagen’ en onze back-up heeft het grootste deel van de bestanden gered. Het januarinummer ligt daarom gewoon volgens plan vanaf 17 januari in de boekhandel!

 

Delen: