7 x dit viel ons op in het nieuws

We houden de meest uiteenlopende nieuwskanalen altijd bij. Dit zijn 7 berichten die ons de afgelopen tijd opvielen. Met onder andere: mummie geen priester maar zwangere vrouw, Antoni van Leeuwenhoek misleidde concurrenten en kindergraf blijkt oudste menselijke graf.

 

Mummie geen priester maar zwangere vrouw
De wetenschappers van het Warsaw Mummy Project waren heel verbaasd toen ze een scan maakten van een van de Egyptische mummies van het nationale museum van Polen. Ze verwachtten een scan van een mannelijke priester, maar het bleek een vrouw te zijn. Ook bleek ze zwanger te zijn geweest toen ze werd gemummificeerd. Dat is een unicum - nooit eerder is een zwangere mummie gevonden. De vrouw moet in de eerste eeuw na Christus hebben geleefd. Toen ze stierf was ze tussen de 20 en 30 jaar oud en 7 maanden zwanger.
 

damo1977, Aerial View of Cerne Abbas Giant (2018). Bron: Flirck damo1977 (CC-BY 2.0)
damo1977, Aerial View of Cerne Abbas Giant (2018). Bron: Flirck damo1977 (CC-BY 2.0)

 

Groot geheim van de Reus van Cerne Abbas onthuld
In de heuvels van Dorset, Zuid-Engeland, ligt een bijzonder interessante kalktekening. Het is de Reus van Cerne Abbas: een naakte krijger van 55 meter groot, met een penis van ruim 7 meter en een gigantische knots in zijn hand. Hij ligt er al eeuwen, maar niemand wist precies hoe lang. Tot nu. Leer meer


Zomaar in Leidse tuin: schuilplaats uit Tweede Wereldoorlog
Toen bouwkundig historicus Edwin Orsel van Erfgoed Leiden en Omstreken in een Leids huis langskwam voor duurzaamheidsadvies, deed hij een onverwachte ontdekking. In de tuin stuitte hij op een betonnen bunker die in de Tweede Wereldoorlog dienst heeft gedaan als schuilplaats. Een Leidse natuurkundige had de schuilkelder laten maken door de Leidse betonfabriek Wernink, een fabriek die eigenlijk rioolbuizen maakte. Volgens Orsel is het een vrij unieke vondst, omdat de meeste overblijfselen uit de oorlog niet meer zijn terug te vinden in de stad.
 

Jan Verkolje, Anthonie van Leeuwenhoek (ca. 1683). Bron: Rijksmuseum Amsterdam (SK-A-957)
Jan Verkolje, Anthonie van Leeuwenhoek (ca. 1683). Bron: Rijksmuseum Amsterdam (SK-A-957)

 

Antoni van Leeuwenhoek misleidde concurrenten
Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) maakte andere onderzoekers wijs dat zijn instrumenten uitzonderlijk waren en dat hij zijn lenzen op een heel eigen manier maakte. Daardoor is er meer dan 300 jaar gespeculeerd over wat die methode moet zijn geweest. Nu blijkt uit onderzoek dat zijn microscoop een verrassend gewone lens bevat en dat zijn methode niet meer was dan de reeds bekende manier van maken. Toch blijft Van Leeuwenhoeks werk baanbrekend. Hij was de eerste die een nieuwe wereld ontdekte, vol klein leven waarvan niemand ooit het bestaan had vermoed. Zijn observaties waren ongeëvenaard en bleven dat tot meer dan een eeuw na zijn dood.


Kindergraf blijkt oudste menselijke graf
Zo’n 78.000 jaar geleden werd een kindje van 2 à 3 jaar oud begraven in het gebied wat we nu kennen als het kustgebied van Kenia. Nu blijkt dat dit het oudste menselijke graf is, waarbij duidelijk sprake is van een begrafenisritueel. National Geographic schrijft erover: het graf is ‘een van de oudste onmiskenbare voorbeelden van een lichaam dat in een speciaal daarvoor gegraven kuil is bijgezet en vervolgens met aarde is toegedekt.’ Paul Pettitt van Durham University in Engeland zegt: ‘Misschien zien we in dit graf een eerste glimp van [het] idee dat de dood [bij kindersterfte] te vroeg is gekomen, daardoor onnatuurlijk is en op een wijze moet worden behandeld die afwijkt van de norm.’
 

Güldem Üstün, China (Xian) Terracotta army (2018). Bron: Flickr Güldem Üstün (CC BY 2.0)
Güldem Üstün, China (Xian) Terracotta army (2018). Bron: Flickr Güldem Üstün (CC BY 2.0)

 

Chinees Terracottaleger gemaakt door leger aan ambachtslieden
Het was misschien Henry Ford die het lopendebandwerk in de 19de eeuw groot maakte, maar meer dan 2000 jaar eerder werd deze werkwijze al toegepast in het China van keizer Qin Shi Huangdi (259-210 v.Chr.). Archeologen concluderen dat het Terracottaleger, dat zou bestaan uit zo’n 8000 min of meer unieke beelden, is gemaakt door een leger aan ambachtslieden. De ambachtslieden waren onderverdeeld in groepen, die elk een eigen onderdeel van de soldaten maakten. De beelden werden daarna in elkaar gezet en geverfd.


Nieuwe bron van Neanderthaler-DNA: stof
Van de Spaanse grot Galería de las Estatuas is het zeker dat er zo’n 100.000 jaar geleden Neanderthalers hebben gewoond. Zij moeten zich weleens hebben gesneden, zegt onderzoeker Benjamin Vernot. Dat bloed is dan in aanraking gekomen met de grond van de grot en zo hebben ze hun DNA achtergelaten. Vernot is een van de onderzoekers die aan de slag is gegaan met een nieuwe techniek om DNA-sporen te vinden. In plaats van DNA-sporen te halen uit bijvoorbeeld fossielen, is het nu ook mogelijk om DNA te extraheren uit het stof dat op de grond van grotten ligt.

 

Delen: