Groot geheim van de Reus van Cerne Abbas onthuld

In de heuvels van Dorset, Zuid-Engeland, ligt een bijzonder interessante kalktekening. Het is de Reus van Cerne Abbas: een naakte krijger van 55 meter groot, met een penis van ruim 7 meter en een gigantische knots in zijn hand. Hij ligt er al eeuwen, maar niemand wist precies hoe lang. Tot nu.

De Reus onthult zijn leeftijd
Al honderden jaren wordt gespeculeerd over het wanneer en waarom van de Reus van Cerne Abbas, maar nu zijn wetenschappers erachter gekomen dat de reus moet dateren uit de 10de eeuw. Uit bodemonderzoek naar de sporen uit de diepste laag van de kalktekening hebben zij opgemaakt dat de vroegste lijnen stammen uit de periode tussen 700 en 1100 n.Chr. Het meest waarschijnlijk is dat de Reus in het jaar 908 is gecreëerd.
 

damo1977, Aerial View of Cerne Abbas Giant (2018). Bron: Flirck damo1977 (CC BY 2.0)
damo1977, Aerial View of Cerne Abbas Giant (2018). Bron: Flirck damo1977 (CC BY 2.0)

 

Hercules of Oliver Cromwell?
Deze datering is een verrassing. De meeste archeologen en historici verwachtten dat de Reus prehistorisch of wellicht Romeins was, of dateerde van na de Middeleeuwen. Ze speculeerden dat het mogelijk een afbeelding kon zijn van halfgod Hercules of zelfs een spotbeeld van Oliver Cromwell. Ook ging er het verhaal dat de tekening is getrokken om het lichaam van een reus, die de lokale bevolking had gedood en begraven.

Grote vraagtekens
Toch blijven we zitten met een groot aantal vragen. De vroegste schriftelijke verwijzing naar de Reus stamt namelijk pas uit eind 17de eeuw, terwijl er in de papieren van Cerne Abbey uit de eeuwen daarvoor met geen woord over wordt gerept. Ook in andere bronnen uit de Tudor-periode en later is er niets over te vinden. De eerste bron komt uit 1694. In een verslag van de kerkmeester stond: ‘voor het repareren van de reus, drie shilling’. Wellicht was de Reus in de decennia en eeuwen daarvoor verwaarloosd, en na een aantal decennia weer uitgetekend.
 

Een publiciteitsstunt voor de film The Simpsons Movie. Tim Bunce, Homer and Giant (2007). Bron: Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Een publiciteitsstunt voor de film The Simpsons Movie. Tim Bunce, Homer and Giant (2007). Bron: Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

 

Maar waarom?
Ook naar de betekenis van de tekening blijft het gissen. Wel is duidelijk dat de Reus onderdeel is geworden van de lokale folklore en de associaties met vruchtbaarheid liggen natuurlijk voor de hand. Er gaan verhalen over de dorpsfeesten van Cerne Abbas, die speciaal op de heuvel bij de Reus moeten hebben plaatsgevonden. En dat stelletjes graag van bil gingen op zijn gigantische penis, in de hoop dat hun liefde zou worden bezegeld met een kindje. In de 19de eeuw zou zijn penis zelfs sterk zijn vergroot als protest tegen de victoriaanse preutsheid. Maar of het allemaal waar is?

Delen: