6 x dit viel ons op in het nieuws

We houden de meest uiteenlopende nieuwskanalen altijd bij. Dit zijn 6 berichten die ons de afgelopen tijd opvielen. Met onder andere Westerborkfilm met Roma-meisje ingekleurd, mysterieuze constructies blijken rituele offerplaatsen en ‘topvondst’: unieke grafkelder uit de 14de eeuw.

 

Onbekende fotograaf, De Vickers Wellington met het serienummer L7788 en rompcode KX-E van het Tsjechische 311 Squadron (1940). Bron: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Een Vickers Wellington. Deze heeft een noodlanding gemaakt in Leidschendam, waarna het toestel door de Duitsers is geconfiqueerd. Onbekende fotograaf, De Vickers Wellington met het serienummer L7788 en rompcode KX-E van het Tsjechische 311 Squadron (1940). Bron: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

 

Opgraving bommenwerper met stoffelijk overschot bemanning
Boven Nieuwe Niedorp werd in de nacht van 22 op 23 juni 1941 een Vickers Wellington van de Britse Royal Air Force uit de lucht geschoten. De bommenwerper was na een bombardement op Bremen op de terugweg naar Engeland. Vijf van de bemanningsleden hebben de crash niet overleefd en hun stoffelijke resten liggen waarschijnlijk nog in het toestel. Defensie is begonnen met de berging en schat vijf weken nodig te hebben. Het vliegtuig zit diep in de klei, een bodemsoort die moeilijk is te zeven en daarom ook moeilijk te doorzoeken.


Mysterieuze bouwwerken blijken rituele offerplaatsen
In het noordwesten van Saoedi-Arabië zijn meer dan duizend rechthoekige constructies te vinden. Het zijn 7000 jaar oude mustatils, vernoemd naar het Arabische woord voor rechthoek (mustatil). Tot nu toe was de functie van de bouwwerken onduidelijk, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ze mogelijk een religieuze functie hadden. Sommige mustatils hebben een kamertje in het midden, waarin een rechtopstaande rots staat. Rondom deze rots vonden onderzoekers resten van botten van schapen, geiten en gazelles. Ze concluderen dat de mustatils zijn gebouwd door een cultus die vee aanbad en de mustatils gebruikten voor rituele offers.
 

De opgraving © Gemeente Nijmegen
De opgraving © Gemeente Nijmegen

 

Romeinse fundamenten ontdekt in Nijmegen
Op de plek waar een woontoren moet verschijnen, hebben archeologen in Nijmegen een nieuw stukje Romeinse stad blootgelegd, toen ze op de fundering van een gebouw stuitten. Ze vonden onder andere luxe aardewerk (terra sigillata) en vooral veel bouwpuin uit de Romeinse tijd, zoals dakpannen, tegels en natuursteen. Al het bruikbare materiaal is in de Middeleeuwen al hergebruikt. Bij het verdiepen van de put verscheen daarna een stenen fundering van een gebouw met tenminste drie à vier ruimtes. Welke functie het gebouw had is nog onduidelijk, want voor een gewoon Romeins appartement is het aan de grote kant.


‘Topvondst’: unieke, beschilderde grafkelder uit de 14de eeuw
Skeletten en eenvoudige kisten - sinds de start van de opgraving van een deel van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof in Brugge is een hoop interessant materiaal gevonden. Maar zo’n grote vondst als de grafkelder die onlangs werd ontdekt was nog niet gedaan. De grafkelder is namelijk rijk beschilderd en bovendien erg goed bewaard gebleven. Op de schilderingen zijn onder andere een engel te zien die tussen kruisen en bloemen zwaait met een wierookvat en een cavaleriescene met Jezus aan het kruis, Maria en apostel Johannes. Burgemeester Dirk De fauw is enthousiast: ‘een absolute topvondst!
 

A. Anderson, Patiënten met Spaanse griep in het Zweedse regiment in Boden (1918). Bron- Wikimedia Commons (PD)
A. Anderson, Patiënten met Spaanse griep in het Zweedse regiment in Boden (1918). Bron- Wikimedia Commons (PD)

 

Nieuwe ontdekkingen Spaanse griep door menselijk weefsel
Op 27 juni 1918 overleden twee jonge Duitse soldaten aan een nieuwe griepstam, die later bekend zou staan als de Spaanse griep. Hun longen werden meer dan 100 jaar bewaard in het Medizinhistorisches Museum der Charité in Berlijn. Onlangs is weefsel uit de longen onderzocht en dat bood een interessant kijkje in de vroege dagen van de desastreuze pandemie.

Door het virus uit verschillende perioden van de pandemie gedeeltelijk ‘tot leven te wekken’ konden onderzoekers achterhalen hoe het zich had ontwikkeld - iets wat tot voorkort nog een sciencefictionachtige fantasie was. Zo werd bijvoorbeeld duidelijk waarom de tweede golf zoveel zwaarder was dan de relatief milde eerste: het virus, dat waarschijnlijk afkomstig was uit vogels, had zich in de tussentijd aangepast aan de mens.

Overigens waren de onderzoeken helemaal veilig; er is nooit een heel virus gereconstrueerd.



Ricks Film Restoration, Werner Rudolf Breslauer, Westerborkfilm (1943). Bron: © Ricks Film Restoration

Westerborkfilm met Roma-meisje ingekleurd
Iedereen kent de beelden van het Roma-meisje Settela Steinbach wel. Vanuit de deuropening van een wagon kijkt ze ons indringend aan, vlak voordat ze naar Auschwitz wordt gedeporteerd. Daar werd ze op 31 juli 1944 vermoord. Tijdens zijn gevangenschap maakte de Joodse fotograaf Werner Rudolf Breslauer in 1943 beelden die resulteerden in de Westerborkfilm, een film over het zware leven in het werkkamp. Onlangs verscheen de film op YouTube, volledig gerestaureerd en ingekleurd door Ricks Film Restoration.

 

Delen: