Schaatsmarathon onder het Haagse Torentje maakte niet iedereen enthousiast

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat de laatste schaatsmarathon op de Hofvijver in Den Haag plaatsvond. De ronde, met een totale afstand van 55 km, trok grote schaatsnamen, zoals Richard van Kempen, Piet Kleine, Dries van Wijhe en Yep Kramer. Toch brak niet bij iedereen de schaatskoorts uit.

De eerste Hofvijvermarathon
Het was de Hardrijdersvereniging Den Haag-Westland die vier jaar eerder, in 1987, met het idee kwam om een schaatsmarathon op de Hofvijver te organiseren. De plannen voor deze eerste Hofvijvermarathon waren zo gemaakt. Er zou een dagvullend programma komen, met de marathon van 100 rondes van 550 meter (55 km), die werd voorafgegaan door kortebaanwedstrijden van 160 meter. Het plan werd enthousiast onthaald, maar toch was het spannend of het feest zou kunnen doorgaan.

 

Willem Thorbecke, Schaatsmarathon op de Hofvijver 5.25121 (1991). Bron: Haags Gemeentearchief
Het was misschien een beetje bewolkt, maar voor schaatsen was het weer perfect. Willem Thorbecke, Schaatsmarathon op de Hofvijver 5.25121 (1991). Bron: Haags Gemeentearchief

 

Ongestoord dineren
De president van Zuid-Korea kwam namelijk dineren. Het chique diner zou plaatsvinden in de Trêveszaal op het Binnenhof en een sportwedstrijd met een uitgelaten menigte zou veel te veel lawaai veroorzaken. De marathon moest worden verzet. Later leek de intredende dooi ook roet in het eten te gooien, maar dat viel gelukkig mee. De eerste editie van de schaatsmarathon kon plaatsvinden en met duizenden toeschouwers mogen we wel spreken van een groot succes.

Schamele prijzenpot
Vier jaar later vond de schaatsmarathon nog een keer plaats. Het weer was perfect: in februari 1991 was de gemiddelde temperatuur namelijk -5 graden Celsius. Toch kon het evenement in eerste instantie bij ervaren rijders op weinig enthousiasme rekenen. Ze stonden die ochtend namelijk ook al in Giethoorn op het ijs, waar Yep Kramer de Hollands Venetië-tocht won. Pas toen bekend werd dat de AVRO met een cameraploeg zou komen, besloten meer schaatsers om naar Den Haag te komen. Ze deden dit voornamelijk voor hun sponsoren, want voor het prijzengeld hoefden de rijders het niet te doen: dat bedroeg ‘slechts’ 375 gulden.

 

Dienst Stedelijke Ontwikkeling, Hofvijver 2.05987 (1991). Bron: Haags Gemeentearchief
Langs de kanten van de Hofvijver had zich veel publiek verzameld. Dienst Stedelijke Ontwikkeling, Hofvijver 2.05987 (1991). Bron: Haags Gemeentearchief

 

Politici op noren?
Ook de marathon van 1991 kon rekenen op enthousiaste toeschouwers. Zij zagen hoe Richard van Kempen het prijzengeld na een spannende strijd meenam. Toch was Guus van de Beek, de voorzitter de Stichting Hofvijvermarathon, enigszins teleurgesteld. Hij had gehoopt dat de politici, die in het Binnenhof aanwezig waren, de schaatsen ook wel even zouden onderbinden. De politici bleken daar echter niet voor te porren. De voorlichter van de VVD, bijvoorbeeld, had hem al laten weten dat “er geen mensen van de partij in het land waren die ook nog konden schaatsen.”

 

Dit bericht is gebaseerd op krantenartikelen uit NRC Handelsblad, Leeuwarder Courant en Trouw (1987 en 1991). 

Delen: