Stalin was een fan. Toch werd deze populaire Russische volkszanger verbannen naar de goelagkampen

De immens populaire Russische volkszanger Vadim Kozin (1903-1994) werd in 1944 in de kraag gegrepen. Na zijn arrestatie verdween hij bijna een halve eeuw van de radio en uit het officiële concertcircuit, en zijn platen waren niet meer verkrijgbaar.

Kozin zou de eerste niet zijn die mét zijn werk spoorloos verdween. Zijn miljoenen fans in Leningrad en Moskou waanden hem dan ook dood. Maar Kozin overleefde zijn verbanning naar de goelagkampen bij Magadan in Siberië. De vraag is alleen: waarom bleef hij er na zijn vrijlating wonen? Lees zijn verhaal, opgeschreven door Michiel Krielaars, in nr. 1 (2022) van Geschiedenis Magazine.

Miljoenen verkochte platen
Een paar jaar eerder, in de jaren 30, was Kozin niet weg te denken uit de variététheaters, café-restaurants en concertzalen van Moskou en Leningrad. Ook was hij een graag geziene gast bij Stalin thuis, waar hij optrad bij met wodka overgoten ontvangsten. Van zijn platen werden miljoenen exemplaren verkocht, met daarop eigen composities, volksliedjes, traditionele ‘zigeunerliederen’ en klassieke melodieën. Hier een van zijn populaire eigen liedjes, getiteld Druzhba (vriendschap):
 


Benieuwd naar de reden waarom de populaire Kozin werd verbannen? Je leest er alles over in de eerste editie (2022) van Geschiedenis Magazine. Meld je voor 27 januari aan als abonnee, bestel ‘m rond eind januari online of haal ‘m dan in de winkel!


Afbeelding: still uit Youtube-filmpje van hetzelfde liedje.

Delen: