Bekijk: het allereerste panorama van Londen. Zo zag de Britse hoofdstad er in 1790 uit

Omstreeks 1780 maakt de schilder Robert Barker een wandeling op Calton Hill, een heuvel in het centrum van Edinburgh. Hij komt onder de indruk van het weidse landschap en het prachtige zicht op de stad, die zich 360° om hem heen uitstrekt. Het brengt Barker op een lumineus idee dat in alle grote Europese steden geïmiteerd zal worden: het panorama – een schilderij dat aan de binnenkant van een enorm cirkelvormig doek is geschilderd.
 

Robert Sayer, Thomas Bowles, Gezicht op de stad Londen (1751). Bron: Rijksmuseum Amsterdam (PD)
Robert Sayer, Thomas Bowles, Gezicht op de stad Londen (1751). Bron: Rijksmuseum Amsterdam (PD)

 

Panoramatrend
Complete ‘rotondes’ verrezen, ronde gebouwen waar een panorama in kon worden bewonderd. Hoe verspreidde deze panorama-trend zich over Europa, en wat waren populaire thema’s om te verbeelden? Lees in nr. 8 van Geschiedenis Magazine meer over de stormachtige opkomst en ondergang van het panorama. Barker schilderde verschillende fantastisch gedetailleerde panorama’s. Ontdek in het filmfragment hieronder alle details op zijn tweede doek, een gezicht op Londen vanaf het dak van een meelfabriek, Albion Mills:
 


Benieuwd naar de panorama’s die je nog steeds kunt bezoeken? En naar hoe een panoramaschilder dat nu aanpakte, zo’n enorm kunstwerk maken? Je leest er alles over in de achtste editie van Geschiedenis Magazine. Bestel ‘m begin december online of haal ‘m in de winkel!
 

Delen: