Kijkje in de keuken | Deel XV

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: de opening van het Oranjehotel, onze nieuwe website en wanneer regeerde Lodewijk de Vrome precies?

Terug van weggeweest 
Beste mensen en trouwe lezers van ‘Kijkje in de keuken’. Zoals u wellicht heeft gemerkt is de rubriek al een tijdje niet verschenen. Dit heeft natuurlijk een reden: we hebben het heel druk gehad, bijvoorbeeld met onze nieuwe website én de organisatie van Geschiedenis Magazine LIVE 2020. Hierover verderop meer. In deze editie van ‘Kijkje in de keuken’ praten we u bij. Veel leesplezier!

Meer geschiedenis? Meld je aan als abonnee van Geschiedenis Magazine

 

De opening van het Oranjehotel
Op 4 september mochten wij alvast rondkijken in het Nationaal Monument Oranjehotel in Scheveningen. De strafgevangenis dankt haar naam aan de vele verzetsmensen die er tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten. Tot een paar jaar terug was het gebouw nog in gebruik als gevangenis en kon het dus niet zomaar bezocht worden – alleen tijdens de jaarlijkse herdenking. Dat is nu veranderd: 8 september opende het herdenkingscentrum zijn deuren voor publiek, en een bezoek is zeker de moeite waard. Wij vonden vooral de getuigenissen van voormalige gevangenen indrukwekkend. In diverse filmpjes – die in voormalige cellen te bekijken zijn – bespreken zij hun ervaringen in het Oranjehotel. 

Tijdens ons bezoek leerden we ook meer over de diversiteit van de gevangenen. Er zaten niet alleen verzetsmensen vast, maar ook Jehova’s, Joden, homoseksuelen en ‘gewone’ criminelen. Bas von Benda-Beckmann schreef hier het boek Het Oranjehotel. Een Duitse gevangenis in Scheveningen over. Natuurlijk te koop in de museumshop. 

Nieuwe website 
We noemden het hierboven al even: Geschiedenis Magazine heeft een nieuwe website. Het afgelopen jaar zijn we druk bezig geweest alle artikelen van de oude website over te zetten naar de nieuwe. Het karwei is nog steeds niet helemaal af, maar we zijn al een heel eind. Zelf zijn we in ieder geval harstikke tevreden met het frisse uiterlijk. Ook kunnen artikelen nu op periode, regio en rubriek worden gefilterd. De website werkt wel iets anders dan de vorige. Niet alle nieuwe artikelen verschijnen op de ‘voorpagina’. Kijk daarom ook eens onder Artikelen, Nieuws en Columns in het hoofdmenu. Hier verschijnen (bijna) dagelijks nieuwe artikelen. Lees bijvoorbeeld deze column van redacteur Onno van Nijf over vrouwelijke proftennissers uit de geschiedenis.  

Foutje in GM nummer 6
Onlangs ontvingen we een Facebookbericht van een oplettende lezer. Hij had een foutje ontdekt in een nieuwsbericht in het septembernummer (jaargang 54, nr. 6). Het berichtje gaat over de gelijkenis tussen Karel de Grote en Keizer Augustus. Helemaal aan het einde staat  "Onder Lodewijk de Vrome (r. 1816 - 1849) begon Karels rijk scheuren te vertonen..". Lodewijk de Vrome, opvolger van Karel de Grote, regeerde natuurlijk niet in de negentiende eeuw. Hij werd in 816 keizer van het Heilige Roomse Rijk en regeerde tot zijn dood in 840.

Alle nummers van Geschiedenis Magazine worden voor publicatie meerdere keren nagekeken door minimaal drie mensen. Als we dan later toch nog een foutje ontdekken – het komt namelijk weleens voor, maar niet zo snel met jaartallen – zijn we toch verbaasd dat we hier tijdens de controle een beetje ‘blind’ voor zijn. Blijf daarom vooral goed opletten! 

Geschiedenis Magazine LIVE 2020 
In ons laatste ‘Kijkje in de keuken’ konden we al een tipje van de sluier oplichten over het programma van Geschiedenis Magazine Live 2020, namelijk dat een van de sprekers niemand minder is dan Ad van Liempt! Inmiddels is onze ‘line-up’ compleet en de locatie bekend. Geschiedenis Magazine Live 2020 zal weer plaatsvinden in het Spoorwegmuseum in Utrecht! Dit is ons vorig jaar goed bevallen en het is lekker centraal. Houd voor de volledige sprekerslijst de onze website en het blad goed in de gaten! 
  
Extra dik nummer
Natuurlijk gaat ook het ‘gewone’ werk door. We hebben een extra dik oktobernummer gemaakt in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Zij/Hij’. Hierbij ligt de nadruk op het vrouwelijk perspectief van het verleden. Daarom staan er in het nummer veel interessante artikelen over powervrouwen. Bijvoorbeeld over Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V, over de vrouwelijke 007’s uit de geschiedenis én over Artemisia van Karië. Artemisia regeerde als koningin over een Griekse stadstaat vanaf 484 voor Christus. 
 

Het extra dikke oktobernummer thuis ontvangen? Dat kan! Als u vandaag (18 september 2019) nog abonnee wordt van Geschiedenis Magazine

Delen: