Kijkje in de keuken | Deel XI

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: nieuw licht op de dood van Michael Rockefeller, de Maatschappij van Weldadigheid en hagenpreken op tv.

Het laatste nieuws
Het lijkt misschien vreemd, maar de redactie van Geschiedenis Magazine is een belangrijk deel van de dag vooral bezig met het heden en de nabije toekomst. Dat de agenda en de nieuwsrubriek vragen om een scherp oog op het laatste nieuws spreekt voor zich. Zo brengt het nieuwe septembernummer nieuws over de tragische dood van Michael Rockeffeller, de zoon van de Amerikaanse zakenman en Republikein Nelson Rockefeller, in 1961 Nieuw-Guinea. Onlangs lichtte een Nederlandse oud-koloniaal ambtenaar de deksel van de diplomatieke doofpot…

Maatschappij van Weldadigheid
Maar ook in de rest van het tijdschrift komt de actualiteit steeds weer om de hoek kijken. Deze maand is het 200 jaar geleden dat de oud-militair Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid oprichtte. Er kwamen vijf kolonies in Nederland en twee in België (toen nog de Zuidelijke Nederlanden). Arme, werkeloze stedelingen werden er (on)vrijwillig heen gestuurd om nieuwe grond te ontginnen en een opvoeding tot brave boeren te ‘genieten’. Willemsoord, Frederiksoord, Wilhelminaoord, Wortel, Merksplas, Ommerschans en Veenhuizen: de klinkende namen van de koloniën hebben verdrietige sporen nagelaten in het Nederlandse en Belgische nationale geheugen. Niet vreemd dus dat een comité dit jaar probeerde om de koloniën op de werelderfgoedlijst te krijgen. 

Zouden de koloniën de werelderfgoedlijst halen? Hoewel er twee eeuwen zijn verstreken sinds Van den Bosch in Drenthe de eerste steen van Frederiksoord legde, moest de publicatie van het artikel nu wachten op het laatste nieuws. Helaas zijn de koloniën niet op de werelderfgoedlijst geplaatst. Waarom het hier toch om uniek erfgoed gaat, kunt u lezen in het septembernummer van Geschiedenis Magazine.

Hagenpreken op tv
Zelfs het artikel over de hagenpreken nodigde ons uit om de blik op de nabije toekomst te werpen. Luther Zevenbergen laat in het septembernummer zien dat de hagenpreken in het Westkwartier, het huidige grensgebied tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk, aanzienlijk minder vreedzaam en harmonieus waren dan het idyllische beeld van de schoolplaten ons doet geloven. Hier en daar gingen de hagenpreken zelfs naadloos over in de verwoestende beeldenstorm. Gelukkig staan er voor september niet daadwerkelijk gewelddadige religieuze betogingen op het programma: wel start op 28 september de ntr-serie over de Opstand. U kunt de hagenpreken veilig herbeleven vanuit uw woonkamer. U neemt dan meteen een voorschot op de Maand van de Geschiedenis: ook die staat dit jaar in het teken van opstand.

Benieuwd naar het laatste nieuws over de dood van Michael Rockefeller? Of wilt u weten hoe het er tijdens die hagenpreken precies aan toe ging? Neem nu een abonnement op Geschiedenis Magazine 

 

 

Delen: