Kijkje in de keuken | Deel X

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: een escape room als historisch vermaak, geschiedenistoerisme 'nieuwe stijl' én een verslag van onze LIVE-dag.

Ontsnappen uit Slot Loevestein
Onze nieuwe rubriek 'Geschiedenis van Iedereen' behandelt allerlei interessante, historische initiatieven die gericht zijn op een breed publiek. Voor de aflevering in ons juni-nummer bezochten twee leden van de redactie een escape room. Dit is een thematisch ingerichte ruimte waar bezoekers in worden opgesloten en binnen een bepaalde tijd moeten ze genoeg aanwijzingen vinden en raadsels oplossen om weer te kunnen ontsnappen. Wat heeft zoiets nou met geschiedenis te maken? Bij de bezochte escape room was de link heel duidelijk, ze bevindt zich namelijk op Slot Loevestein. Maar hoe kun je het verhaal van Hugo de Groot nu tot z'n recht laten komen in een dergelijke 'attractie'? Als twee kritische historici lieten we ons opsluiten en zochten naast antwoorden op de raadsels ook naar (juiste verbanden met het verhaal van Grotius. Wat we ervan vonden en óf we uiteindelijk binnen het uur zijn ontsnapt, lees je in het komende nummer!

Geschiedenis als attractie
Als redactie van een blad dat zich richt op een groot historisch geïnteresseerd publiek, signaleerden we de laatste tijd iets bijzonders: een toename van activiteiten die zich richten op het beleven van de geschiedenis. Een mooie aanleiding voor een special over 'toerisme nieuwe stijl'. Kees Ribbens schreef voor ons een inleiding op dit thema, en concludeerde hierin (opgelucht): 'Hoewel reclameslogans de indruk wekken dat het verleden daadwerkelijk bereikt en betast kan worden, zijn bezoekers – mede dankzij hun (voor)kennis en het besef dat zij dadelijk onbekommerd naar buiten kunnen lopen – doorgaans wel degelijk in staat om onderscheid te maken tussen hun ‘experience’ en wat eerdere generaties aldaar hebben moeten meemaken.' De special bestaat verder uit drie artikelen, onder andere over slagveldtoerisme in de 18de eeuw, stadstours langs (pijnlijk) slavernijverleden en hedendaagse legereenheden die strijdtonelen uit WOII bezoeken.

Verslag van Geschiedenis Magazine LIVE
'Zaterdagochtend 14 april in Museum Catharijneconvent in Utrecht: de tweede editie van Geschiedenis Magazine LIVE is een feit! Vanuit het hele land (en zelfs van daarbuiten) zijn bezoekers naar Utrecht gekomen, waar ze in het auditorium van het museum een warm welkom krijgen van de hoofdredacteur. Iedereen neemt snel plaats, de dag vol lezingen en optredens kan beginnen!' Zo begint het verslag van onze LIVE-dag. Wil je 'm helemaal lezen? Klik hier!
 

 

 

 

 

 

Delen: