‘Het verhaal van Nederland’: indrukwekkend, maar hopelijk ook aanleiding om verder te lezen

Woensdag begint op NPO1 de serie Het verhaal van Nederland. In tien afleveringen neemt acteur en verteller Daan Schuurmans ons mee door de geschiedenis van ons land: vanaf het moment dat de eerste bewoners zich op dit stukje aarde vestigden tot nu. “Niet eerder is onze geschiedenis en hoe dit ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn, op deze manier tastbaar gemaakt”, schrijft omroep NTR.

De geschiedenis komt tot leven
Een serie als ‘Het verhaal van Nederland’ zien we inderdaad niet vaak in Nederland. Door filmische beelden komt de geschiedenis op een gedramatiseerde wijze tot leven. We zien hoe het Jamna-volk na een generaties lange tocht met hun paarden en wagens uit de Zuid-Russische steppen aankomen, aan hen hebben we onze taal en ons DNA te danken. We staan op het slagveld als de Bataven onder leiding van Julius Civilis in opstand komen tegen de Romeinen. En we voelen de hopeloze heimwee van Antwerpse vluchtelingen die in de noordelijke Nederlanden zorgen voor een ‘Gouden Eeuw’. Tussen de scènes door duiden archeologen en historici de beelden aan de hand van de meest recente wetenschappelijke inzichten.
 

‘Het verhaal van Nederland’. © NTR
‘Het verhaal van Nederland’. © NTR

 

Een transmediaal project
Naast de serie heeft NTR een aantal andere media laten ontwikkelen. Zo zal op Zapp de kinderserie ‘Histories’ te zien zijn, maakt cabaretier en geschiedenisliefhebber Diederik van Vleuten de podcast ‘De Verhaal van Nederland podcast’ en komt er een ‘podwalk’, een app met tien wandelroutes op verschillende locaties in Nederland. Gps-gestuurde audiotours leiden je langs de plekken waar belangrijke historische gebeurtenissen plaatsvonden.

Toch een kanttekening
Wij hadden de eer om de tweede aflevering al te bekijken. In ‘Romeinen en Bataven’ zagen we dat ‘Het verhaal van Nederland’ echt een visueel spektakel is, en een lust voor het oog. Er valt wel een kanttekening te plaatsen: de tanden zijn te wit, de mensen te gezond, de ogen te helder en de dramatiek en romances te Hollywood. Dat het zo stemmig regent terwijl Julius Civilis midden in het nachtelijke bos de Bataven opstookt tegen de Romeinen, versterkt natuurlijk de sfeer maar is ook bijna komisch.
 

Still uit aflevering 2 ‘Romeinen en Bataven’. © NTR
Still uit aflevering 2 ‘Romeinen en Bataven’. © NTR

 

Ook zetten we onze vraagtekens bij de rechte lijn die ‘Het verhaal van Nederland’ trekt tussen heden en verleden: ‘ons land’ bestond in de tijd van de Bataven nog helemaal niet, maar de serie spreekt over wat zíj (de Romeinen) óns (de Bataven) hebben aangedaan. Zoals we eerder schreven in Geschiedenis Magazine 5 van 2021: historici denken tegenwoordig dat het juister is om de Romeinen met ‘wij’ aan te duiden. Hún cultuur hebben we per slot van rekening overgenomen. Niet die van de Bataven. Toch moeten we zeggen dat de serie met haar actuele blik en indrukwekkende beelden zeker de moeite van het kijken waard is. En wie weet ook een aanleiding om verder te lezen.


‘Het verhaal van Nederland’ is de komende tien woensdagen te zien om 20.30 uur op NPO 1.
 

Delen: