Bekijk: Bodie, de spookstad die ooit een levendige (en losbandige) goudmijnplaats was

In Californië, ten oosten van de Sierra Nevada, ligt het dorpje Bodie. In 1859 vond goudzoeker W.S. Bodey op deze plek voor het eerst goud. Er ontstond een klein mijnkamp dat vanaf 1876, toen er door de Standard Company een enorme goudader werd ontdekt, al snel uitgroeide tot een flinke stad. Miljoenen dollars aan goud werd gedolven in de heuvels rondom Bodie, de goudkoorts trok duizenden gelukszoekers naar de stad.

Wetteloos en wild
In de hoogtijdagen van de stad, tussen 1877 en 1881, woonden er zo’n 10.000 mensen en waren er zo’n 60 saloons. Bodie stond bekend als ‘the most lawless, wildest and toughest mining camp the far west has ever known’. Hoofdredacteur Marianne Mooijweer beschrijft in haar woord vooraf in nr. 1 2022 van Geschiedenis Magazine hoe een bezoekje aan de – inmiddels spookstad – voor haar verliep en welke klassieke toeristenfout ze er maakte.
 

Misphan, In the ghost town of Bodie, California (2009). Bron: Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Misphan, In the ghost town of Bodie, California (2009). Bron- Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

 

Het eens zo levendige Bodie werd door een grote brand in 1932 bijna van de kaart geveegd. Slechts 5 à 10 procent van de stad bleef heel. Inmiddels is dat deel een historisch ‘State Park’, toeristen kunnen wandelen door de oude straten en naar binnen gluren in de houten huizen waar de authentieke inrichting grotendeels intact is gebleven. Rondkijken in Bodie? Ga mee op ontdekkingstocht met deze korte film:
 


Welke klassieke toeristenfout maakte hoofdredacteur Marianne in spookstad Bodie? Lees er alles over in haar woord vooraf in nummer één 2022 van Geschiedenis Magazine. Bestel ‘m vanaf eind januari online of haal ‘m dan in de winkel! 
 

Delen: