Bekijk: de eerste Nederlandse lichting schaatstalent van wereldklasse

Nederlandse schatsers behoren tot de absolute wereldtop. Maar dat was niet altijd zo. Pas vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw begonnen ze met hun opmars. In de achtste Geschiedenis Magazine van dit jaar lees je hoe dit komt, en waarom juist op dat moment.
 

Onbekende fotograaf, Opening schaatsseizoen 1964-1965 op Jaap Edenbaan (1964). Bron: Stadsarchief Amsterdam (PD)
Onbekende fotograaf, Opening schaatsseizoen 1964-1965 op Jaap Edenbaan (1964). Bron: Stadsarchief Amsterdam (PD)

 

NK Schaatsen ‘65
In de jaren 60 kwam een sterke lichting schaatsers op, die onder andere bestond uit de jonge talenten Kees Verkerk, Carry Geijssen, Stien Kaiser en Ard Schenk. Zie ze hier in actie tijdens de Nederlandse Schaatskampioenschappen van 1965, het debuutjaar van Schenk. Zijn talenten werden direct gezien. ‘Bij de heren was de 20-jarige Ard Schenk de grote verrassing’, aldus de prachtige Polygoon-voice-over. ‘Met de jonge Ard Schenk heeft zich een nieuw schaatstalent aangediend, waarvan Nederland nog bijzonder veel mag verwachten.’
 


Benieuwd naar Jaap Eden en de schaatslegendes die de eerste kunstijsbaan van Nederland voortbracht? Je leest er alles over in de achtste editie van Geschiedenis Magazine. Bestel ‘m vanaf begin december online of haal ‘m in de winkel!
 

Delen: