Bekijk: Persepolis, Perzisch machtsvertoon in een indrukwekkend paleizencomplex

De Griekse historicus Xenophon, die vanaf 410 v.Chr. deel uitmaakte van de kring rond Sokrates, schreef literatuur met het karakter van memoires. Hij beschreef de geschiedenis van zijn tijd zoals hij die zelf beleefd had. Een van zijn bekendste werken is Anabasis, dat verhaalt over een Grieks leger dat door de machtige Perzische prins Cyrus de Jongere werd ingehuurd om zijn broer, koning Artaxerxes II (koning van 404 – 358 v.Chr) te verslaan. In de 8ste editie van Geschiedenis Magazine van dit jaar lees je meer over Xenophon en de avonturen van het huurleger.
 

Mshayati, Persepolis Panorama (2019). Bron: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Mshayati, Persepolis Panorama (2019). Bron: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

 

Uniek kijkje
Hoe zag Perzië, waar de Griekse strijders bivakkeerden, er in de vierde eeuw v.Chr. uit? Onderstaande animatie van Persepolis gunt jou een uniek kijkje in het (destijds) indrukwekkendste bouwwerk van Perzië. Het was bedoeld om de macht van het rijk en van de koning tentoon te spreiden en te vieren. Darius I (522 – 485 v.Chr.) liet het tijdens zijn regeerperiode bouwen. Koningen na hem pronkten met dit machtige paleizencomplex, onder andere dus Artaxerxes II uit Xenophons Anabasis.
 


Benieuwd naar Xenophon en de tijd waarin hij leefde en waarover hij schreef? Je leest er alles over in de achtste editie van Geschiedenis Magazine. Bestel ‘m online of haal ‘m vanaf begin december in de winkel!

Delen: