70 jaar geleden: een kille aankomst voor de eerste Molukkers

Onder hagel en nattesneeuwbuien legt een schip aan in Rotterdam. Het is eind maart 1951, maar het lenteweer is ver te zoeken. Op de video hieronder zie je hoe mensen via de loopplank aan wal komen: mannen in uniform, vrouwen in sarong en dik ingepakte kinderen.

Volgende maand is het 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers in Nederland arriveerden. Veelal met de hoop ooit terug te kunnen keren, hadden oud-KNIL-militairen de overtocht gewaagd, samen met vrouw en kinderen. Het Polygoonjournaal was erbij en deed verslag met de typische jaren-50-blik.

Na aankomst werden de Molukkers onderworpen aan een medische keuring en ondergebracht in tijdelijke woonoorden, waaronder Schattenberg – de nieuwe naam van het voormalige concentratiekamp Westerbork. Het was misschien voorjaar, maar het weer was koud en dat bleek een voorbode van de ontvangst in Nederland. Hoe verging het ze hier? Je leest het in ‘Het voelde alsof zij, mannen die voor Nederland hadden gevochten, als vuilnis aan de kant werden gezet’ of in de tweede editie van Geschiedenis Magazine.

 

Delen: