Zo gedetailleerd heb je De Nachtwacht nog nooit gezien

In het Rijksmuseum in Amsterdam kun je redelijk dicht bij De Nachtwacht komen, maar zó dichtbij als dit – dat is onmogelijk. Het onderzoeksteam van Operatie Nachtwacht heeft namelijk een extreem gedetailleerde foto van Rembrandts schilderij gemaakt. Je kunt zo ver inzoomen dat de minutieuze pigmentdeeltjes in de verf haarscherp zichtbaar worden.

“Opnieuw is het de onderzoekers van Operatie Nachtwacht gelukt de grenzen van wat voor mogelijk werd gehouden te verschuiven”, zegt hoofddirecteur van het Rijksmuseum Taco Dibbits.
 

Zes foto's van een detail van De Nachtwacht, steeds verder ingezoomd. © Rijksmuseum
© Rijksmuseum

 

Grootste afbeelding van een kunstwerk ooit
“Het maken van deze afbeelding was een ongelofelijke uitdaging”, vertelt Robert Erdmann, senior scientist bij het Rijksmuseum. “Veel mensen dachten dat het onmogelijk was en verklaarden het team van Operatie Nachtwacht voor gek dat we dit überhaupt gingen proberen.”

De foto is 717 gigapixels, oftewel 717.000.000.000 pixels groot. Daarmee is het de grootste digitale afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt. De afstand tussen twee pixels is 5 micometer (0,005 millimeter).

Met een 100-megapixel Hasseblad H7D 400 MS-camera, hebben onderzoekers 8439 individuele foto’s van De Nachtwacht gemaakt, met een grootte van 5,5 x 4,1 cm. Deze zijn daarna door middel van kunstmatige intelligentie aan elkaar geplakt tot een gigantische afbeelding van 5,6 terabyte.
 

De Nachtwacht zoals we ‘m kennen. Afbeelding: Rembrandt van Rijn, De Nachtwacht (1642). Bron: Rijksmuseum Amsterdam (PD)
De Nachtwacht zoals we ‘m kennen. Rembrandt van Rijn, De Nachtwacht (1642). Bron: Rijksmuseum Amsterdam (PD)

 

Operatie Nachtwacht
“Deze bijzondere prestatie ondersteunt de restauratie van De Nachtwacht”, legt Dibbits uit. De wetenschappers van Operatie Nachtwacht, het grootste en meest omvangrijke onderzoek naar het schilderij ooit, zijn met de nieuwe afbeelding in staat het schilderij van Rembrandt op afstand nog beter te bestuderen. Ook kunnen alle toekomstige verouderingsprocessen in het schilderij nog nauwkeuriger bijgehouden worden.

En, zegt Dibbits, “dankzij deze afbeelding kan het publiek zich tot in nog kleinere details verwonderen over Rembrandts meesterwerk.”

De ultragedetailleerde foto van de Nachtwacht is te vinden op rijksmuseum.nl/nachtwacht.

 

Delen: