Zelf het 17de-eeuwse Delft van Vermeer ontdekken?

Gezicht op Delft is misschien wel het bekendste schilderij van Johannes Vermeer. Het geeft een exclusief kijkje in het 17de-eeuwse Delft van de meesterschilder. Nu kun je ter plekke zien wat Vermeer werkelijk zag: vanaf het punt waar hij zijn beroemde werk maakte kijk je in 360 graden rond – alsof je in een digitale tijdmachine stapt.

Het Delft van Vermeer

Rond 1660 schilderde Vermeer zijn Gezicht op Delft vanaf de Hooijkade. Op het schilderij lijkt alles vredig en stil, terwijl deze plek in het echt een van de drukste van heel Holland was. Met Vermeer5D in de app Canals5D komt het wérkelijke Delft van de 17de eeuw tot leven.
 

Vermeer5D: links Delft in 1660, rechts overgaans in het Delft van 2023


Waarschijnlijk zat Vermeer in het kozijn van de herberg, die je in Vermeer5D achter je ziet. De herberg was te vinden in de haven, de Stadskolk, die via de Schie in verbinding stond (en staat) met de Maas. Dankzij deze haven beleefde Delft een periode van bloei. Typische Delftse producten als aardewerk en bier werden vanuit hier verscheept, de trekschuit legde er aan en grote aantallen reizigers en migranten zetten voet op de kades.

Met Vermeer5D kijk je niet alleen rond. Je krijgt ook informatie over wat je ziet: over die bloei van Delft, over vissersschepen en exotische handelswaar, over de vele mensen die hier aankwamen en hun eerste blik op de stad wierpen. En waarom Vermeer juist deze plek koos.
 

Vermeers Gezicht op Delft in Vermeer5D


Bezoek 17de-eeuws Delft vanuit huis

Je kunt Vermeers Delft ook vanuit je luie stoel bezoeken, dankzij een soort Google Street View van het verleden. Via de website Canals5D.nl kijk je 360 graden rond op verschillende historische plekken langs de Hollandse waterwegen, waaronder de Hooijkade in Delft.

De Canals5-app download je via je mobiele telefoon. De Vermeer5D-reconstructie is gemaakt door Stichting Verborgen Stad, Erfgoed Delft en het Vermeercentrum. Ook de Provincie Zuid-Holland ondersteunt dit project.

Delen: