Titanic in kleur, voor én na de scheepsramp

Iedereen kent de tragische geschiedenis van de Titanic. De beelden van voor vertrek zijn ook wereldberoemd. Maar de beelden van wat er ná de scheepsramp gebeurde? De overlevenden op het schip dat te hulp schoot, de reacties op straat in New York en Londen? Die zijn een stuk minder bekend. Dankzij de Nederlandse Rick zijn de beelden nu samen online te zien, in kleur.
 

Onbekende fotograaf, ingekleurd door Thomas Schmid, Colored picture of Titanic departing from Southampton (1912). Bron: Wikimedia Commons (CC0)
Onbekende fotograaf, ingekleurd door Thomas Schmid, Colored picture of Titanic departing from Southampton (1912). Bron: Wikimedia Commons (CC0)

 

De scheepsramp
Op 14 april 1912, om 23.40 uur, luidde de noodklok ergens op de Atlantische Oceaan. Matroos Frederick Fleet zat in het kraaiennest van de RMS Titanic en zag dat het schip met volle snelheid een ijsberg naderde. Met man en macht werd nog geprobeerd om het schip bij te laten draaien, maar het was al te laat. De romp raakte zwaar beschadigd en liep vol water. De Titanic zou onvermijdelijk zinken.
 

Waarschijnlijk was dit de ijsberg die de Titanic liet zinken (1912). Bron: Wikimedia Commons (CC0)
De hoofdsteward van het schip Prinz Adalbert fotografeerde deze ijsschots op de ochtend van 15 april, op slechts een paar mijl van de plaats van de scheepsramp. Op dat moment wist hij nog niets van het drama met de Titanic, maar de grote rode verfvlek langs de onderkant van de schots had zijn aandacht getrokken. Waarschijnlijk was dit de ijsberg die de Titanic liet zinken (1912). Bron: Wikimedia Commons (CC0)

 

Dankzij de uitvinding van de draadloze radio door Guglielmo Marconi kon de RMS Caparthia de Titanic te hulp schieten. Het schip bracht de overlevenden naar New York. Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan was het nieuws ondertussen aangekomen en iedereen was in shock.

Videobeelden
In de video van Rick88888888 zien we een hele reeks fragmenten rondom de scheepsramp. Rick heeft de oude beelden gestabiliseerd, de snelheid gecorrigeerd en bovendien ingekleurd. Tip: klik op rechts onderin op het witte vakje om de ondertiteling met duiding van de beelden aan te zetten (helaas alleen in het Engels).

Naast de beelden van de bouw van de Titanic, zien we in de video ook de reactie aan de vaste wal. We zien onder andere familie, zenuwachtig ijsberend in Londen, hopend op goed bericht. Krantenjongens die dringen rond een auto met een levering kranten, om maar een stapeltje te pakken te krijgen om te verkopen. Guglielmo Marconi en zijn vrouw, verslagen reageren. Een inzameling van warme kleding en andere hulpgoederen voor de overlevenden. En een groepje dekknechten dat de scheepsramp heeft overleefd.


 

Delen: