Theaterproject Aan de andere kant: drieluik over Molukkers in Nederland

Hoe beleefden Molukkers hun komst naar Nederland in de jaren vijftig en hun jarenlange verblijf in woonoorden? In drie voorstellingen vertelt Aan de andere kant (ADAK) over de complexe geschiedenis van de Moluks-Nederlandse bevolking, waarbij de moeilijke vragen niet worden geschuwd. Het tweede deel, Buitenspel, speelt tot eind september.

Het eerste deel van dit historische drieluik, Een tijdelijk verblijf, speelde vorig jaar (2018) in september en oktober in kerken in (de buurt van) Molukse wijken. Hierin leerden we Theus Melanesy, een voormalig KNIL soldaat, en zijn vrouw Gabriella kennen. Zij kwamen naar Nederland met de belofte dat dit verblijf slechts tijdelijk zou zijn. Bij aankomst werd Theus vrijwel direct uit zijn functie ontheven. Ondersteund door zijn vrouw probeerden zij hun weg te vinden in het vreemde land waar zij terecht kwamen. Ondertussen nam de wrok tegenover de Nederlandse overheid toe. De voorstelling werd bekroond met de Drentse Anjerprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Buitenspel
In Buitenspel volgen we Sarah en Bennie Melanesy. Zij horen bij de tweede generatie Molukkers in Nederland en proberen in de jaren ’70 hun eigen weg te vinden in. Sarah sluit zich aan bij de vrouwenbeweging na haar breuk met een Nederlandse man en Bennie zet zich af tegen de druk van zijn vader en de maatschappij na zijn mislukte voetbalcarrière. We zien hun worsteling met identiteit, de onzekerheid waarin Molukkers leefden en het racisme waarmee zij dagelijks te maken kregen.

Acteurs tijdens de repetities op het voetbalveld van Loopgroep Astrea. Foto: Joshua Keller
 

Filmopnamen
Op 25 augustus leefden Groningen en Assen weer even in de jaren ’70. ADAK filmde hier namelijk protesten van jonge Molukkers die eisten dat de Nederlandse regering een onafhankelijke Molukse staat mogelijk zou maken, zoals ooit beloofd was. In die tijd vonden regelmatig dergelijke demonstraties plaats. Molukkers gingen de straat op om een eigen land af te dwingen. Tegelijkertijd was het de tijd waarin de nieuwe generatie een plaats voor zichzelf uitkerfde in de Molukse gemeenschap én Nederlandse samenleving. De beelden worden gebruikt in de tweede voorstelling van het theaterproject.

Voor gebruik in de voorstelling werd een historische demonstratie gefilmd. Foto: Joshua Keller
 

Buitenspel – het tweede deel van Aan de andere kant – ging op 4 september (2019) in première en speelt tot 28 september

Ga voor tickets en meer informatie over de speeldata en locaties naar de website van het ADAK theater

Delen: