Tapijt van Bayeux online te bewonderen!

Bayeux Tapestry scene55 William Hastings battlefield


 


Als een middeleeuws stripboek vertelt het tapijt van Bayeux ons de (voor)geschiedenis van de slag bij Hastings. Daar kwamen op 14 oktober 1066 de legers van Harold Godwinson, de koning van Engeland, en Willem de Veroveraar, hertog van Normandië tegenover elkaar te staan. Volgens veel Engelsen de enige geslaagde invasie van hun eiland, en een belangrijk keerpunt in de geschiedenis. Het prachtig geborduurde tapijt dat waarschijnlijk gemaakt werd in Engeland, ontrolt zich nu helemaal online!


  


Het tapijt verbeeldt de troonstrijd die begon in 1064 met de dood van de kinderloze Engelse koning Eduard de Belijder. Hoewel Harold Godwinson vrij snel na de dood van Eduard tot koning werd gekroond, was de zaak daarmee niet beslist. Zijn broer Torsig en de Noorse koning Harald Hardrada vielen Engeland binnen en trokken op naar York, waar ze een op 20 september 1806 haastig bijeen geraapt leger versloegen bij Fulford. Vijf dagen later werden ze zelf echter verslagen door Harold in de lag bij Stamford Bridge. Zowel Harald Hardrada als Torsig kwamen bij de slag om het leven.


 


Maar daarmee waren Harolds problemen nog niet verholpen. Ondertussen was namelijk ook Willem van Normandië met zijn troepen geland in het zuiden Engeland. Harold verplaatste zich zo snel mogelijk naar het zuiden met zijn leger, onderweg verzamelde hij aanvullende troepen. Uiteindelijk ontmoetten de legers elkaar ongeveer tien kilometer van Hastings: de circa 7.000 Engelsen stonden tegenover ongeveer 10.000 Normandiërs. Waar het leger van Harold hoofdzakelijk uit infanterie bestond, telde dat van Willem ook veel cavaleristen en boogschutters. De slag duurde van ongeveer negen uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds. De dood van Harold vond waarschijnlijk aan het einde van de dag plaats, daarna vluchtte het grootste deel van zijn leger. Willem trok Engeland verder binnen en na enkele kleinere schermutselingen werd hij op eerste kerstdag 1066 tot koning van Engeland gekroond. Hier kunt u het tapijt bekijken.


 


afbeelding Scene 55 en 56 van het tapijt van Bayeux. Willem de Veroveraar tilt zijn helm omhoog om op het slagveld van Hastings erkend te worden. Eustatius II, graaf van Boulogne, wijst naar hem met zijn vinger. Aan de onderste rand is een rij van boogschutters te zien. De Latijnse tekst 'HIC EST WILLEL[MUS] DUX' betekent: Hier is Hertog Willem (Foto door Myrabella, Publiek domein via Wikimedia Commons).

Delen: