Re-enactment Slag om de Grolle

De Slag om Grolle, die van 20 t/m 23 oktober 2017 plaatsvindt in en rondom vestingstad Groenlo in de Achterhoek, nadert. Deden in 2005 rond de 500 re-enactors mee, in 2017 zijn dat er bijna 1600. De Slag om Grolle is daarmee het grootste 17e-eeuwse evenement ter wereld. Tijdens het evenement wordt op een zo historisch verantwoord manier, de belegering en de bevrijding van de ‘Stat Grol’ door Prins Frederik Hendrik op de Spanjaarden in 1627 nagespeeld. Er worden meer dan 35.000 bezoekers verwacht.

Re-enactors en de Slag
Ruim 1500 re-enactors komen vanuit heel Europa, Amerika en zelfs Australië naar Groenlo. Daarmee is de Slag om Grolle het grootste evenement op dit gebied ter wereld. Dit jaar zal een recordaantal van 517 musketiers en 300 piekeniers een contramars lopen op het schootsveld. Tijdens de vorige Slag, in 2015, werd dit voor het eerst uitgevoerd en dit jaar wordt geprobeerd het record te verbreken. Ook zullen er 20 paarden meedoen op het slagveld. 

Het schootsveld, het terrein gelegen aan het centrum van Groenlo waar de Slag plaats vindt, is helemaal opgebouwd anno 1627; de batterijen zijn voorzien van schanskorven zoals deze er destijds ook waren. Gezien de historische waarde hiervan zullen deze ook na het evenement te bezichtigen zijn voor het publiek. Leuk detail: vanaf de woensdag voorafgaand aan het evenement, beginnen sappeurs al met het uitgraven van de loopgraven. Dit gebeurt met de hand!

Leven van alledag & kinderactiviteiten
Buiten de activiteiten op het slagveld ondergaat de historische binnenstad van Groenlo een metamorfose, waardoor de bezoeker zich ook hier in de 17eeeuw waant. Het straatbeeld wordt mede bepaald door de vele inwoners van Groenlo, die ervoor zorgen dat de gehele binnenstad 1627 ademt. Van het bouwen van een molen tot het drogen van dierenhuiden, het maken van 17e eeuwse kleding en het draaien van lepels en messen uit hout, men is er al maanden druk mee. Op zaterdagavond lopen, naast de re-enactors, ook veel inwoners mee tijdens de grote fakkeloptocht.

Ook voor kinderen valt er veel te beleven tijdens de Slag.  Op verschillende plekken in de binnenstad en bij het slagveld kunnen kinderen deelnemen aan uiteenlopende activiteiten, die ervoor zorgen zij ervaren hoe men leefde in die tijd. Door de hele stad heen zijn diverse eet- en drinkgelegenheden te vinden, die eten serveren uit het Koockboek van 1627.

Bezoekersinformatie & parkeren
Het centrum is op alle dagen afgesloten tussen 09.00 uur en 17.00 uur en ook buiten die tijden om, niet toegankelijk voor auto’s en fietsers. Kaarten kunnen online in de voorverkoop (met korting) of ter plekke aan de kassa gekocht worden. Meer informatie is te vinden op hun website.

Afbeelding: Re-enactment Slag om de Grolle in 2015 

 

 

 

Delen: