Podcastserie 'Oranjehotel in verzet'

Het Oranjehotel, de Scheveningse strafgevangenis waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog allerlei vijanden van de Duitse bezetter werden vastgezet, is vanaf 7 september geopend voor bezoekers. Peter de Ruiter / Luisterdoc maakte de driedelige podcastserie ‘Oranjehotel in verzet’. Hierin worden de verhalen verteld van drie Nederlanders die door hun verzetsactiviteiten opgesloten werden in de Scheveningse gevangenis. Hier zetten zij hun werk voort.

Deel één: Mom Wellenstein: werken aan de vrede
De Delftse student Edmund ‘Mom’ Wellenstein verspreidde een pamflet waarin hij kritiek uit op het uitsluiten van Joden van onderwijs en het ontslaan van Joodse hoogleraren. Zonder dat er bewijs tegen hem is, wordt hij opgepakt en voor twee maanden gevangengezet in het Oranjehotel. Daarna brengt hij ook nog zes maanden door in Kamp Amersfoort.

In het eerste deel van de podcast horen we zijn oorlogsverhaal en leren we – onder andere – hoe hij zich na de oorlog inzet voor de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal.

Cellenbarakken van Strafgevangenis Scheveningen, gezien van buiten de gevangenismuur (foto: Nationaal Archief CC0)

 

Het tweede en derde deel
Het tweede deel gaat over pater Titus Brandsma, die al vroeg in de jaren ’30 waarschuwde voor de gevaren van het nationaalsocialisme. De hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen zet zich in voor de vrijheid van drukpers tijdens de Duitse bezetting. Dit komt hem duur te staan.

Piet Wapperom coördineert tijdens de oorlog verzetsactiviteiten van communistische verzetsgroepen. Ook houdt hij zich bezig met het drukken en verspreiden van illegale krantjes. In het derde deel van de serie horen we hoe hij wordt opgepakt, maar daarna alweer snel vrijkomt. De mensen in zijn omgeving vinden dit verdacht, want alle andere opgepakte groepsleden worden ter dood veroordeeld. Heeft hij de boel verraden? Na de oorlog wordt hij vastgezet als collaborateur en ontmoet hij Duitsers en NSB’ers.

Deel één van ‘Oranjehotel in verzet’ is nu te luisteren op: https://www.luisterdoc.nl/oranjehotel.html
Deel twee zal later in september verschijnen en deel drie in oktober.

 

 

Delen: