Mummie onthoofd

Kortgeleden is het hoofd van een mummie gestolen uit de St. Michan’s kerk in Dublin. Hier zijn meerdere lichamen tentoongesteld, maar het 800 jaar oude lijk is de grote publiekstrekker. Bezoekers kunnen zelfs – heel voorzichtig – zijn hand schudden. Wie was deze man?

Hij staat bekend als ‘de kruisvaarder’ en was waarschijnlijk een soldaat die tijdens of kort na de vierde kruistocht stierf. Deze werd oorspronkelijk in 1202 gestart om het Heilige Land te heroveren op de moslims. Jeruzalem werd echter nooit bereikt en de tocht verwerd tot een roofexpeditie die eindigde met de verovering van Constantinopel op 13 april 1204. Hoewel de Kerk hiervoor geen toestemming had gegeven, werd de stad in de as gelegd en verloren zo’n 100.000 mensen hun huis. Veel antieke schatten werden vernietigd.

De kruisvaarder was erg lang voor zijn tijd: bijna twee meter. Zijn benen werden dan ook gebroken om hem in een veel te kleine kist te begraven. De vandalen hebben het lichaam nu nog verder verminkt. De kerk hoopt vooral dat “het hoofd wordt teruggegeven, op wat voor manier dan ook.”

St. Michan's kerk in Dublin (publiek domein, Wikimedia).

 

 

 

Delen: