“Mummie herschrijft Egyptische geschiedenis: mummificatie 1000 jaar eerder geperfectioneerd”

De oude Egyptenaren perfectioneerden hun mummificatietechnieken zo’n 3000 jaar geleden – of dat is wat er tot nu toe werd gedacht. Het onderzoek naar de mummie van de Egyptische edelman Khuwy zet deze theorie op losse schroeven: meer geavanceerde technieken zouden al 1000 jaar eerder zijn toegepast.

Graftombe op Saqqara
Toen Khuwys graftombe twee jaar geleden werd gevonden op de necropolis van Saqqara, onder meer bekend van de trappenpiramide van Djoser, werd deze gedateerd op een leeftijd van zo’n 4000 jaar. Nu de mummie van Khuwy is ontleed, staan de onderzoekers voor een raadsel. De mummificatiemethoden zijn namelijk veel verfijnder dan van die periode werd verwacht.
 

Charles J. Sharp, The stepped pyramid at Saqqara (2005). Bron: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Charles J. Sharp, The stepped pyramid at Saqqara (2005). Bron: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

 

De mummie van Khuwy
Volgens de studie moet Khuwy een edelman uit het Oude Rijk (ca. 2639-2216 v.Chr.) zijn geweest. Zijn titels waren ‘opziener van de khentiu-she van het Grote Huis’, ‘Grote van de tien van Opper-Egypte’ en ‘Enige vriend’ van de farao. Als de mummie echt zo oud is als nu wordt gedacht, zou dat betekenen dat de geschiedenisboeken over het Oude Egypte herschreven moeten worden. Uit eerdere vondsten bleek namelijk dat de mummificatiemethoden uit het Oude Rijk heel basaal en veel minder succesvol waren.

Mummificatie
Tijdens het mummificeren werden de interne organen heel kundig verwijderd, waarna het lichaam in natron werd gedompeld en rijkelijk bedekt met hars. Vervolgens werd het lichaam in linnen gewikkeld en in de sarcofaag gelegd. Ten tijde van het Oude Rijk zouden hersenen niet altijd zijn verwijderd, en ook niet alle organen, en van de hars, een van de belangrijkste conserveringsmiddelen, werd nog weinig gebruikt. Het uiterlijk was toen belangrijker. Of dat is in ieder geval wat werd gedacht. Want bij Khuwy is het anders: hij lijkt meer op een mummie van 1000 jaar later: de gebruikte hars is van hoge kwaliteit en het linnen extreem fijn.
 

 

Geschiedenisboeken herschrijven
Doordat het zo’n wereldschokkende vondst is, zal het onderzoeksteam extra tests uitvoeren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de mummie niet Khuwy is of dat het graf later is hergebruikt. Maar als de onderzoekers gelijk hebben, moeten de geschiedenisboeken over het Oude Rijk worden herschreven. De gebruikte materialen, hun oorsprong en de handelsroutes naar het Oude Egypte: allemaal zullen ze opnieuw moeten worden onderzocht.

 

Delen: