Maquette 4de-eeuws Rome gerestaureerd

In het Brusselse Museum Kunst & Geschiedenis begint eind dit jaar de restauratie van een bijzonder schaalmodel van 4de-eeuws Rome. De maquette beslaat een oppervlakte van 44 m2. En voordat de restauratie kan beginnen, moeten eerst alle steegjes, raampjes en hoekjes zorgvuldig worden schoongeborsteld…

Je kunt je afvragen waarom de Franse architect Paul Bigot er juist voor koos om het Rome van de vierde eeuw te vereeuwigen in een schaalmodel. Het is immers de eeuw waarin het westelijke Romeinse Rijk het zwaar te verduren kreeg, en de hoofdstad zelfs naar Constantinopel verplaatste. Vaststaat echter dat de maquette op zichzelf al een monument is.

 

plaatje rome
De maquette van 4de-eeuws Rome in het Museum Kunst & Geschiedenis (foto Museum Kunst & Geschiedenis, Brussel).

 

Bigot (1870-1942) werkte alles bij elkaar 34 jaar aan de maquette van Rome. Tussen 1908 en 1942 maakte hij vier versies, waarvan enkel het werkmodel (aan de universiteit van Caen) en het exemplaar in Brussel bewaard zijn. De schaal van het model is 1/400 en het meet 11 bij 4 meter. De Brusselse maquette is de enige die is ingekleurd.

Hoewel opmerkelijk goed bewaard gebleven, werd het toch oog tijd om het schaalmodel – en dan vooral de geluids- en lichtinstallatie – te restaureren. De verlichting en het projectiesysteem zullen daarbij gemoderniseerd worden. Voordat de restauratie van start gaat, moet de maquette echter eerst worden gescand, waarvoor het model grondig moet worden schoongemaakt. Eenvoudig is dat nog niet. Hangend boven het kleine Rome proberen de restaurateurs met kleine borsteltjes alle hoekjes van de stad te bereiken.

 

Delen: