Geschiedenis Magazine - editie 2 (2023)

In dit nummer

Abonnees ontvangen deze editie omstreeks 9 maart.

Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan voor donderdag 9 maart. Dan krijg ook jij dit nummer huis!

JA GRAAG                                               IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU


 

Het bloedbad van Wounded Knee


Joke Kardux

In 1973 bezetten activisten van de American Indian Movement het dorp Wounded Knee in de Black Hills van South-Dakota. Ooit was dit gebied per verdrag aan de Sioux toegewezen, maar daar kwam niets van terecht: de heuvels bleken rijk aan delfstoffen, waarover de Amerikaanse overheid de controle wilde behouden. Maar rondom de bezetting speelde meer dan een verdrag dat niet werd nagekomen. Wounded Knee is ook een belangrijke herdenkingsplek. Eind 19de eeuw richtte de cavalerie hier een bloedbad aan onder honderden ongewapende indianen.


Het Zwitserse bankgeheim


Ruud Stevens

In 2013 tekenden de Zwitsers een verdrag met de Verenigde Staten. Ze gaven voortaan bankgegevens van Amerikaanse klanten door aan de VS. Tientallen andere landen volgden: een stevige aantasting van het aloude Zwitserse bankgeheim. Geschiedenis Magazine volgt het spoor terug: dankzij de forse inkomsten van Zwitserse huurlingen – actief op slagvelden in heel Europa – beheerden de Zwitserse banken sinds ca. 1500 een aanzienlijk vermogen. Ook Hugenoten die naar Zwitserland vluchtten, droegen eraan bij. Maar de echte inspirator was Zonnekoning Lodewijk XIV.

 

Noormannen veroveren Sicilië 1071


Fik Meijer

Vele volken hebben Sicilië willen overheersen, maar geen heeft er zo sterk zijn sporen nagelaten als de Normandiërs. Deze nazaten van de Vikingen die in de 9de eeuw de kusten van West-Europa begonnen aan te vallen, hebben vanaf 1071 ruim twee eeuwen de macht op het eiland in handen gehad. Gezien hun krijgslustige reputatie zou je misschien grove onderdrukking verwachten. Fik Meijer toont het tegendeel aan in het komende nummer van Geschiedenis Magazine.


Het geweldige netwerk van kaartenmakersfamilie Blaeu


Djoeke van Netten

De namen Willem Jansz Blaeu - die zich in de jaren 1590 als instrumentmaker in Amsterdam vestigde- en zijn zoon Joan (die de drukkerij groot maakte) kent iedereen. Maar ook zijn broer Jacob en hun formidabele vrouwen Geertruit Vermeul en Anna Maria Soetens en de generaties daarna werkten allemaal aan het familienetwerk dat noodzakelijk was om geld te verdienen in de ‘gouden eeuw’. De familie raakte steeds meer verweven met de Hollandse bestuurlijke elite. Djoeke van Netten, die ruim tien jaar geleden zelf promoveerde op aartsvader Willem Blaeu, sprak met Kees Zandvliet die in de archieven dook op zoek naar meer gegevens over de familie.


Gravin Caterina Sforza: matriarch uit de renaissance


Frank Tang

Gravin Caterina Sforza, heerseres over Imola en Forlì, werd in 1463 geboren in Milaan en overleed op haar 46ste in Florence. Ze stond bekend om haar schoonheid en grote kennis op gebied van alchemie, maar ook politiek en oorlogvoering. Caterina legde een moed aan de dag die maar weinig mannen was gegeven. Toch ging ze de geschiedenis boeken in als keiharde en onnozele vrouw: zo had ze obsceen gescholden tijdens een belegering en haar geslacht getoond. Althans, dat beweerde de diplomaat-militair strateeg-historicus Machiavelli…

 

Abonnees ontvangen deze editie omstreeks 9 maart.

Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan voor donderdag 9 maart. Dan krijg ook jij dit nummer huis!

JA GRAAG                                               IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU


 

De legende van St. Patrick. Ierland 5de eeuw


Sven Meeder

Volgens een eeuwenoude legende heeft missionaris Sint Patrick eigenhandig alle giftige slangen uit Ierland verdreven. Ook geldt hij als de apostel die in de vijfde eeuw bijna in zijn eentje verantwoordelijk was voor de soepele, geweldloze kerstening van het hele Ierse eiland. Maar hoe gaat dit samen met wat er óók verteld werd, namelijk dat de druïden Lochru en Lucet Máel door zijn toedoen stierven?


Stadhouder Willem III in de nasleep van het Rampjaar


Jaap de Haan

1682: de Franse koning Lodewijk XIV slaat het beleg rond de stad Luxemburg. Zullen zijn troepen de Lage Landen binnenvallen, net zoals ze tien jaar eerder in het Rampjaar gedaan hebben? Stadhouder Willem III en raadpensionaris Fagel willen direct het Nederlandse leger vergroten, maar hun plan stuit op verzet van Amsterdam. Wat kan de raadpensionaris doen om de tegenstand van de machtige handelsstad te overwinnen? Jaap de Haan zet Fagels opties op een rij: intimidatie, manipulatie en ‘polderen’.


Voormalige krijgsgevangen Nederlander bewaakt Japanners na de capitulatie 1945


John Klein Nagelvoort

Sem da Costa is beroepsofficier in Nederlands-Indië. Het is een relatief rustige baan totdat op 8 december 1941, een dag na de Japanse aanval op Pearl Harbor, Nederland de oorlog verklaart aan Japan. KNIL’er Da Costa komt als krijgsgevangene terecht in Singapore, maar na de bevrijding in 1945 worden de rollen omgedraaid. Dan bewaakt Da Costa gevangengenomen Japanners en hun handlangers en werkt hij mee aan hun proces. Het was tot voor kort niet bekend dat Nederlanders hier deze taken uitvoerden. Aan de hand van soms schokkende details uit zijn kortgeleden opgedoken archief komen we te weten hoe het de gevangenen verging.


1945, Besluit Vijandelijk Vermogen: Duitsers in Nederland alles kwijt


Marieke Oprel

Het einde van de oorlog was in zicht toen de Nederlandse regering in ballingschap in Londen op 20 oktober 1944 het ‘Besluit Vijandelijk Vermogen’ uitvaardigde. Alle Duitsers in het Nederlands Koninkrijk werden aangemerkt als vijandelijke onderdanen, en na de Duitse capitulatie moest hun vermogen worden onteigend. Ook Duitse Joden die voor de nazi’s naar Nederland waren gevlucht raakte alles kwijt. Velen probeerden hun naam te zuiveren en vermogen terug te krijgen: zij dienden een verzoek tot ‘ontvijanding’ in. Marieke Oprel onderzocht deze nauwelijks bekende geschiedenis.


Het oudste wereldwonder: de piramides van Gizeh


Martijn Icks

De piramiden van Gizeh laten geen toeschouwer onberoerd. Naast enkele kleinere bouwwerken zijn het vooral de graftombes van de farao’s Choefoe, Khafra en Menkaoera die het woestijnlandschap domineren. Hun ouderdom is moeilijk te bevatten. De ‘Grote Piramide’ van Choefoe, de grootste van de drie, werd waarschijnlijk omstreeks 2528 v.Chr. voltooid - toen struinden er in Siberië nog mammoeten rond. Ook in andere opzichten is het een uiterst indrukwekkend monument. Je leest het in het komende nummer van Geschiedenis Magazine.

 

En ook:

  • Natuur heeft ook geschiedenis – en die kennen we te weinig

 

Abonnees ontvangen deze editie omstreeks 9 maart.

Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan voor donderdag 9 maart. Dan krijg ook jij dit nummer huis!

JA GRAAG                                              IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU