Geschiedenis Magazine - Editie 1 2021

In dit nummer

 

Hoe Bismarck het onmogelijke presteerde

Jacco Pekelder

Eeuwenlang was Duitsland een lappendeken van vorstendommen, het land was bezaaid met paleizen. Al die mini-staatjes verenigen tot één land leek een onmogelijke opgave, maar  Otto von Bismarck (1815-1898) speelde het klaar in 1871, slechts anderhalve eeuw geleden. Hoe deed hij dat? En wat vonden Duitslands buren daar eigenlijk van?

 

Abonnees van Geschiedenis Magazine krijgen dit nummer omstreeks 21 januari in de brievenbus.

Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 7 januari 16:00 u., dan krijg ook jij dit nummer huis!

JA GRAAG!

 

Fik Meijer over de omstreden 'Elgin Marbles'

Fik Meijer

Zo'n tweeduizend jaar lang sierden de sculpturen die we tegenwoordig kennen als de 'Elgin marbles' de tempels op de Akropolis in Athene. En toen was daar ineens Thomas Bruce, graaf van Elgin, een rechtstreekse afstammeling van de Schotse koning Robert Bruce. Fik Meijer volgt het spoor terug. Wat deed Thomas Bruce in Athene, destijds onderdeel van het Ottomaanse Rijk? En hoe rechtvaardigde hij wat velen zien als een van de brutaalste kunstroven aller tijden?

 

Saddam Hoessein: de inschattingsfout die hem fataal werd

Jip van Dort

In de jaren ’80 was het Irak van Saddam Hoessein een belangrijke bondgenoot van het westen tegen Iran, waar in 1979 de revolutionaire, islamitische republiek was uitgeroepen, onder leiding van Ayatollah Khomeini. En toen besloot Saddam Hoessein Koeweit binnen te vallen. Wat bezielde hem?

 

De formidabele Amalia van Solms (1602-1675)

Ineke Huysman

Niemand kon om de vrouw van stadhouder Frederik Hendrik heen. Alle buitenlandse diplomaten en regenten in de Republiek wisten dit. Amalia had geen formele functie maar vond andere manieren om aanzienlijke politieke invloed uit te oefenen - ze regeerde achter de schermen.

 

1945 Waarom juist Dresden werd vernietigd

Marco Middelwijk

In het voorjaar van 1945 vernietigden honderden bommenwerpers de prachtige historische stad Dresden, hoogtepunt van de Duitse barok. Tienduizenden burgers werden gedood. Volgens het geallieerde opperbevel was het bombardement nodig. Welke redenering zat daar achter?

 

New Orleans, 1891: Italianen worden gelyncht

Rob Kroes

In 1891 kwam er in New Orleans een ongebruikelijke coalitie tot stand. Zwarte dokwerkers streden samen met witte collega's afkomstig voor beter loon. Dat pikten de machthebbers en de burgers in het zuiden niet. De segregatie moest in stand blijven. En dus werden nu ook blanken slachtoffers van lynchpartijen, Italiaanse slumbewoners. President Theodore Roosevelt vond dat 'rather a good thing'. En ook de eerbiedwaardige New York Times, die lynchings weliswaar afkeurde, ging tekeer tegen die 'laffe, sluwe Sicilianen'.

 

1610: Vergeten grootmacht Polen-Litouwen neemt Moskou in

Ivo van de Wijdeven

Weinig mensen weten het, maar het nu zo nietige Litouwen vormde ooit samen met Polen een machtig rijk dat het oosten van Europa beheerste. In 1610 wisten de Pools-Litouwse troepen zelfs Moskou te veroveren. En dat heeft Rusland zijn buren nooit vergeven.

 

Abonnees van Geschiedenis Magazine krijgen dit nummer omstreeks 21 januari in de brievenbus.

Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 7 januari 16:00 u., dan krijg ook jij dit nummer huis!

JA GRAAG!

 

1214: de slag bij Bouvines  

Mike Harmsen

Koning Jan van Engeland (1166-1216), de valse koning uit Robin Hood, erfde een machtig rijk: naast Engeland ook Normandië, Anjou, Maine, Touraine en Aquitaine. Koning Filips II van Frankrijk werd zijn grote vijand. Eind juli 1214 kwam het tot een veldslag bij het Vlaamse plaatsje Bovingen of Bouvines, met aan de ene kant de Fransen en aan de andere kant de Duitse keizer Otto IV, de graaf van Vlaanderen en de hertog van Brabant. Bouvines was een van de bepalende veldslagen in de geschiedenis van Europa.

 

Hoe het echt zat met de Romeinse vrouwen

Eleá de la Porte

Als we de literaire bronnen uit de Romeinse tijd moeten geloven, dan deed een Romeinse vrouw weinig:  'Zij zorgde voor het huis en spon wol.' Emily Hemelrijk bestudeerde talloze grafschriften uit de Romeinse tijd - kleine levensbeschrijvingen, soms zelfs met portretjes erbij. Ze ontdekte dat het beeld van de passieve, aan huis gebonden Romeinse vrouw helemaal niet klopt.

 

Was de slavernij op Curaçao wel zo mild?

Gert Oostindie

Op Curaçao draaide de economie niet om de plantages, maar om de handel, het werk in de haven en in de scheepvaart. Vrije en onvrije arbeiders deden vaak hetzelfde werk. Maar kun je daarom zeggen dat de slavernij hier mild was?

 

Nieuwe rubriek: spotprenten op de zittende macht in Nederland

Henk Slechte

Stadhouder Willem V: geen Oranje zal zo vaak in spotprenten zijn verschenen als hij. Had dat alleen te maken met de roerige, van revoluties vergeven tijd waarin hij leefde, of had het ook met zijn levenswandel te maken? 

 

Staatsgevaarlijk: Nederlandse strijders uit de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) 

Lodewijk Petram en Samuël Kruizinga  

Nederlanders die in in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) tegen Hitlers bondgenoot Franco vochten, moesten daarvoor na terugkeer in Nederland een hoge prijs betalen. Een versimpelde beeldvorming in de media en de politiek maakte dat zij als staatsgevaarlijke terroristen werden gezien.

 

Abonnees van Geschiedenis Magazine krijgen dit nummer omstreeks 21 januari in de brievenbus.

Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 7 januari 16:00 u., dan krijg ook jij dit nummer huis!

JA GRAAG!