Geschiedenis Magazine - Editie 4 2020

In dit nummer

De kaapvaart, een legale bedrijfstak

Kaperkapiteins verdienden soms een fortuin, maar ze moesten zich aan allerlei regels houden: het waren geen piraten. De Rotterdammer Isaac Rochussen bijvoorbeeld veroverde in 1672 tijdens de Derde Engelse Oorlog een Engelse Indiëvaarder. Schip en goederen brachten 350.000 gulden op, nu ruim 10 miljoen euro. Hoewel Rochussen er goed aan verdiende, ging het grootste deel van de opbrengst naar zijn broodheer, de Republiek. Rochussen werd aangeklaagd, hij zou diamanten hebben gestolen. Kaapvaart, of commissievaart zoals het toen heette, was een volkomen legale bedrijfstak, waarin diefstal niet thuishoorde Johan Francke laat zien hoe deze branche functioneerde.

 

Olympische Spelen 

De Olympische Zomerspelen in Tokio zijn uitgesteld vanwege corona. Wat Fik Meijer betreft een ideale gelegenheid om de Spelen terug te halen naar Griekenland en de enorme fout die Pierre de Coubertin eind 19de eeuw maakte te herstellen.

 

Wilhelm II en de nazi’s

Wilhelm II, de laatste Duitse keizer, droomde met zijn zoons na 1918 van een comeback, desnoods via een tussenstap, het presidentschap. Misschien kon Hitler helpen…. Jacco Pekelder zocht uit hoe nauw hun banden precies waren. 

 

De vergeten pestpandemie

Bij de pest denken we in de eerste plaats aan de middeleeuwse Zwarte Dood, maar in de 19de en 20ste eeuw maakte builenpest miljoenen slachtoffers. Vanuit Hong Kong verspreidde de ziekte zich naar alle bewoonde continenten. Maurits Bastiaan Meerwijk deed onderzoek naar de pandemie en laat zien hoe de medische wetenschap zich in rap tempo ontwikkelde en hoe er in verschillende werelddelen op de ziekte werd gereageerd… 

 

Studenten in de fout 

Stomdronken studenten die de bewoners van universiteitssteden lastigvielen of hun torenhoge speelschulden niet betaalden... de 18de-eeuwse studenten lieten zich weinig aan de burgermaatschappij gelegen liggen én ze konden vaak straffeloos hun gang gaan. Kees van Strien vertelt onschuldige en minder onschuldige verhalen over het studentenleven van toen.

 

Schandaal uit de 80-jarige Oorlog

Volgens de geschiedenisboekjes waren het de Spanjaarden die het ooit welvarende Leiderdorp in 1574 achterlieten als een puinhoop. Dat klopt slechts ten dele. Dick de Boer constateert dat de schade die grote buur Leiden aangerichtte, veel groter was.

 

Gesloten wegens epidemie!

Gesloten kroegen, werkloos restaurantpersoneel, stille terrassen: de coronacrisis heeft het uitgaansleven lamgelegd. Maarten Hell neemt ons mee naar de 17de eeuw, toen pestuitbraken en overheidsingrijpen ook leidden tot lege gelagkamers.

 

Armenië: hoe koning Trah bekeerd werd

In Armenië liet begin 4de eeuw een zojuist tot het christendom bekeerde koning de allereerste kathedraal ter wereld bouwen. Kerk en staat zijn er sindsdien nauw met elkaar verweven. Joost Vermeulen vertelt hoe het allemaal begon.

 

De man achter de Volkswagen

Niet Ferdinand Porsche, maar de Joodse ingenieur Josef Ganz heeft de Volkswagen ontworpen, hét paradepaard van Hitlers auto-industrie. Paul Schilperoord ploos deze geschiedenis uit en achterhaalde hoe de nazi’s de rol van Ganz hebben verdonkeremaand.