Maak je eigen middeleeuwse memes

Memes: afbeeldingen met een vaak grappige tekst die zich razendsnel over het internet verspreiden. Daarbij denk je nou niet direct aan de middeleeuwen. Toch waren juist voor de laaggeletterde middeleeuwers afbeeldingen bijzonder populair voor het overbrengen van allerhande boodschappen. Met een meme generator brengt de Koninklijke Bibliotheek deze twee werelden nu samen: maak je eigen memes met afbeeldingen uit middeleeuws handschriften!

Middeleeuwse handschriften staan bekend om hun rijke versieringen en gedetailleerde afbeeldingen. De afbeeldingen in de meme generator − van duiveltjes, skeletten, dansende prinsessen en draken tot soms gruwelijke taferelen − komen rechtstreeks uit de eeuwenoude collecties van de KB en Huis van het boek, het oudste boekenmuseum ter wereld.

Mannen en vrouwen dansen, terwijl vier mannen toekijken. De afbeelding komt uit De stad van God, een werk uit de 5de eeuw van Augustinus van Hippo. Deze versie is in 1478 gemaakt in Frankrijk. Huis van het boek.

 

Bij elke afbeelding in de meme generator zit een filmpje waarin een specialist het verhaal achter het plaatje vertelt. Op die manier kom je meer te weten over de belevingswereld van de middeleeuwer, en hoe onderwerpen van toen ook nu nog actueel kunnen zijn. De website wordt regelmatig voorzien van nieuwe afbeeldingen uit de omvangrijke Nederlandse collecties van middeleeuwse handschriften.

Ga hier naar de meme generator!

Daniël wordt in het gelijknamige bijbelboek door de koning in een leeuwenkuil gegooid en weet er (dankzij de bescherming van God) zonder kleerscheuren weer uit te komen. De historiebijbel waar deze afbeelding in staat is rond 1450 in Utrecht gemaakt. Koninklijke Bibliotheek.

 

Delen: