Live restauratie schilderij Palmyra

De beelden staan nog op ons netvlies gebrand: de door IS verwoeste ruïnes van Palmyra. Inmiddels is de wederopbouw begonnen. In het Allard Pierson museum wordt nu bovendien het bijzondere kunstwerk ‘Gezicht op de ruïnes van Palmyra’ van Gerard Hofsted van Essen gerestaureerd.

 Bezoekers van het Allard Pierson Museum kunnen vanaf deze week meekijken met de restauratie. De eerste fasen – het verwijderen van het oppervlaktevuil en een deel van het vernis – zijn al uitgevoerd. Toch moet er nog veel gebeuren: de restaurateurs gaan risicovolle breuken verstevigen en ook het retoucheerproces moet nog plaatsvinden. Door het herstel worden de oorspronkelijke kleuren van het werk weer zichtbaar en is Palmyra als ‘stad van duizend zuilen’ weer in volle glorie te zien. Als het schilderij af is, krijgt het een prominente plek in het museum.

Gezicht op de ruïnes van Palmyra (1693) door Gerard Hofsted van Essen, via Wikimedia Commons (publiek domein)

 

Gerard Hofsted van Essen bezocht de ruïnes van de stad in 1691. Kort daarvoor, in 1678, werd de stad ‘herontdekt’ door Westerse kooplieden. Hofsted van Essen maakte ter plekke schetsen die hij in Aleppo in een schilderij vereeuwigde. Naar verluidt is dit het oudste gezicht op de eeuwenoude archeologische locatie. Het gedetailleerde panorama maakte het bestaan van Palmyra in het Westen breder bekend waardoor de plaats steeds meer belangstellende reizigers trok.

Delen: