Kijkje in de keuken | Deel XIV

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: GM Live Dag 2020, knekels in het Binnenhof, de Elfstedentocht én een bijzondere wielerwedstrijd.

Geschiedenis Magazine Live Dag
Het is nog maar een paar weken geleden dat de derde editie van Geschiedenis Magazine Live plaatsvond in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Op de redactie zijn we echter alweer bezig met de organisatie van de volgende. Hier komt namelijk best veel bij kijken. Welke locatie willen we volgend jaar gebruiken? Houden we dezelfde dagindeling aan als voorgaande jaren? Moeten er ook vegetarische lunchpakketten zijn? En wie komen er spreken? We kunnen vast een tipje van de sluier oplichten… We hebben Ad van Liempt, journalist en bedenker van het televisieprogramma Andere Tijden, uitgenodigd te komen spreken en hij heeft toegezegd. Voor wie een sfeerindruk wil krijgen van de laatste Live Dag: hier leest u een terugblik en in het juninummer publiceren we een weerslag van het tijdens de Live Dag gehouden interview met Beatrice de Graaf.

Opgravingen op het Binnenhof
Maar ook ons eerstvolgende nummer staat natuurlijk vol mooie artikelen. Zo kunt u lezen over de zoektocht naar het lichaam van Johan van Oldebarnevelt. Deze queeste is weer actueel door de aanstaande grootschalige verbouwing van het Binnenhof. Al twee keer eerder werd daar tevergeefs gezocht. Veel politici pleiten er nu voor om onder het mom van ‘driemaal is scheepsrecht’ toch nog maar eens te kijken. Heel vreemd is deze belangstelling niet: er zitten opvallend veel historici in ons Parlement.

Kwakkelwinter
Dan iets heel anders: de Elfstedentocht. Nu april in zicht komt lijkt het erop dat de Friese tocht der tochten ook dit jaar niet gaat plaatsvinden. Misschien laat het klimaat het in de toekomst nog een keer toe, maar vooralsnog blijven de strenge winters uit. Dit was in de jaren 40 wel anders. Tijdens de bezetting kon de Elfstedentocht maar liefst twee keer gereden worden. In ons aprilnummer leest u over hoe de schaatsgekte in deze periode werd gebruikt in nazistische propagandacampagnes.

De Omloop van de Slagvelden
We blijven bij het thema sport. Na de Eerste Wereldoorlog werd namelijk een andere bijzondere ronde georganiseerd: de Omloop van de Slagvelden. Deze wielerwedstrijd werd gereden op de bijna 2000 kilometer verwoeste wegen van Noord-Frankrijk en België, overnacht werd er in de loopgraven... Oorlogsherdenking en overwinningsroes speelden hierbij een belangrijke rol volgens historicus Pieter Huistra. Hij schreef erover voor ons volgende nummer. Het artikel is geïllustreerd met een pagina-vullende foto van de Belgische Charles Deruyter, de winnaar van de ronde. Deze afbeelding was een verassing: we hadden niet verwacht dat de kwaliteit van de foto het toeliet zo groot opgeblazen te worden. We komen nu heel dichtbij de sporters.

Benieuwd naar de eerdere pogingen om het lichaam van Oldenbarnevelt te vinden, de sfeer van een Elfstedentocht onder Duitse bezetting en een wielerwedstrijd door de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog? Neem nu een abonnement op Geschiedenis Magazine!

 

 

 

Delen: