Kijkje in de keuken | Deel XIII

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: het nieuwe uiterlijk van Geschiedenis Magazine, de relatie tussen Amerikanen en hun overheid en de iconische slavernij-tekeningen van John Gabriel Stedman.

Frisse vormgeving
Het was een hele klus, maar met het maartnummer krijgt het blad een nieuw uiterlijk en daar zijn wij als redactie heel blij mee! Wij vinden de nieuwe cover erg aantrekkelijk en ook de vormgeving in het blad is opgefrist. Het doel is natuurlijk dat de artikelen en illustraties optimaal tot hun recht komen. Maar geen zorgen: inhoudelijk verandert er weinig! Sterker nog: veel artikelen die te lezen zijn in het maartnummer waren al binnen voordat ons uiterlijk vernieuwd werd.

Overheidsbemoeienis in de VS
Zo kunt u in dit nummer lezen over de verhouding tussen Amerikanen en hun overheid. Veel Amerikanen vinden dat de regering zich zo weinig mogelijk moet bemoeien met de levens van de bevolking. Dit is al vanaf de ‘schepping’ van de Verenigde Staten het meest effectieve systeem, toch? Frans Verhagen beschrijft hoe de overheid al eeuwen meer ingrijpt dan veel Amerikanen denken. De Drooglegging en Homestead Act uit 1862 waarbij pioniers ongeveer 65 hectare grond kregen als zij deze minstens vijf jaar zouden bewerken zijn hier voorbeelden van.

Lugubere illustraties
Natuurlijk biedt het nummer nog veel meer. Zo kijken we binnen bij het hof van Willem V en bezoeken we de bed-in van John Lennon en Yoko Ono. Maar ook de duisterste kanten van de geschiedenis komen aan bod. Wat deden de stedelingen met hun doden toen het begraven tijdens de Hongerwinter moeilijk werd? En hoe moeten we de iconische en gruwelijke slavernij-tekeningen van John Gabriel Stedman eigenlijk begrijpen? Roelof van Gelder onderzocht de achtergrond van de wereldberoemde illustraties. Het artikel stelde de redactie voor een dilemma: moesten we de lugubere tekening van een mishandelde vrouw die aan haar polsen is opgehangen aan een boom nu publiceren? Uiteindelijk besloten we van wel: het artikel gáát over de tekeningen. Zonder kan het dus eigenlijk niet.

Benieuwd naar de manieren waarop de overheid zich mengde in de levens van Amerikanen, hoe het eraan toeging bij het hof van Willem V en wat de achtergrond van de gruwelijke slavernijtekening van Stedman is? Neem nu een abonnement op Geschiedenis Magazine!

 

 

Delen: