Kijkje in de keuken | Deel XII

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: hoe de geschiedenis tot leven komt op de Live dag. 

Geschiedenis Magazine LIVE brengt het verleden tot leven
Over twee maanden is het zover: op zaterdag 9 maart vindt de derde editie van de Geschiedenis Magazine Live dag plaats in het geheel vernieuwde Spoorwegmuseum in Utrecht. De sprekers zijn zich al aan het voorbereiden. Beatrice de Graaf, terreurdeskundige en vaste gast van onder meer De wereld draait door, zal worden geïnterviewd door de vaste Geschiedenis Magazine-auteur Ivo van de Wijdeven. Onderwerp van gesprek zal onder meer haar nieuwste boek Tegen de terreur zijn, waarin ze onderzoekt hoe Europese landen in 1815, nauwelijks bekomen van de val van Napoleon, voor het eerst afspraken probeerden te maken om nieuwe oorlogen te voorkomen. Maar er staat nog veel meer interessants op het programma!

Van ‘Romeinse’ soldaten tot oorlogsdagboeken
Djoeke van Netten, die als geen ander thuis in de wereld van de VOC, zal onthullen hoe het er achter de schermen van de vroege Compagnie aan toeging. Archeoloog Marenne Zandstra vertelt over haar onderzoek naar de Romeinse soldaten die in de 1e eeuw na Chr. het Rijnland veroverden en daar vervolgens gestationeerd waren. Want hoe Romeins waren die eigenlijk? En onze vaste auteur Herman Clerinx spreekt over de bijzondere herlevingswonderen die al sinds de middeleeuwen plaatsvonden: een doodgeboren kind ging even ‘leven’ zodat het gedoopt kon worden en in de hemel kon komen. Hij laat de mooiste voorbeelden zien van deze aangrijpende combinatie van ouderliefde en diep geloof. Bart van der Boom las vele oorlogsdagboeken om te weten te komen of gewone Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog wisten wat er gebeurde in de concentratiekampen. Met zijn boek ‘Wij wisten niets van hun lot’ werd hij het middelpunt van een heftig publiek debat dat nog steeds voortduurt. Op de Live dag vertelt hij over zijn bevindingen.

De laatste uren van Oldenbarnevelt
Maar niet alleen de sprekers zijn bezig, ook de redactie legt de laatste hand aan de dag: de lunch en de drank worden verzorgd en de publiciteit wordt in gang gezet. Om voor te proeven is de hoofdredacteur gaan kijken bij de voorstelling 1619 Maak het kort… van theatergroep Aluin, die ook op de Live dag komt spelen. In het toneelstuk leef je mee met Oldenbarnevelt tijdens zijn laatste uren. Op een slimme manier weten de vijf acteurs vele rollen te vertolken: Maurits, zijn minnares Margaretha, Oldenbarnevelt, zijn dienaar, dominee Spek, predikant Walaeus, de Staten Generaal…. Het resultaat is spannende en grappige tijdreis naar het Nederland van 400 jaar geleden. Een deel van de toneeltekst leest u het in het januari-februari nummer van Geschiedenis Magazine.
 

 

Delen: