Kijkje in de keuken | Deel VII

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: De magie van het stadion, de voorbereidingen op de tweede editie van de LIVE-dag en het tragische verhaal van de vergeten prins van Oranje.

De magie van het stadion
De Winterspelen komen eraan. Nog maar een paar weken en dan zoeven de schaatsers, skiërs en bobsleeërs weer voorbij op uw tv-scherm. Over de bouw van stadions in Pyeong Chang horen we niet veel slecht nieuws. Hooguit dat de nu gedemoniseerde adviseur/vriendin van de afgezette president Park er verdacht veel aan verdiende. Meer schandalen omgeven de bouw van de gigantische voetbaltempels in Rusland voor de WK dit voorjaar:  verkapte slavernij, corruptie, milieuproblemen en huisuitzettingen. Toch zijn en blijven stadions magische plekken, waar sportliefhebbers heen gaan om te kijken, gezien én vermaakt te worden. Dit is zeker geen nieuw fenomeen. Al in de Oudheid trokken de stadions en amfitheaters duizenden toeschouwers. Dit verleden en heden wordt samengebracht in onze special over stadions. 

Geschiedenis Magazine LIVE
Als redactie zijn we gewend om vooruit te werken, met een nummer dat in januari verschijnt, zijn we in november (het jaar ervoor) al druk aan de slag. Zo gaan we ook om met ons jaarlijkse evenement, al ruim voor de jaarwisseling was het dagprogramma tot op de minuut bepaald. Fijn, want zo kunnen we jullie al vroeg laten kennismaken met onze acts en sprekers. Een lijstje waar we trots op zijn, met recht. Want onder andere Anton van Hooff komt langs en duikt met ons in het leven van de vereerde, maar ook verguisde Cicero. Daarnaast wordt Jeroen Koch (biograaf van Willem I) geïnterviewd over zijn nieuwe boek over de Oranjes, vertelt Henk Slechte hoe Catharina de Grote de wereld per ongeluk een dienst bewees, brengt Theatergroep Aluin een klassiek verhaal afgestoft en wel op de planken, toont Marja Roholl unieke filmbeelden van de wederopbouw en geeft een conservator van Museum Catharijneconvent een inleiding bij de tentoonstelling die we gaan bezoeken.

De vergeten prins van Oranje 
Heb je wel eens gehoord van Filips Willem van Oranje? Ja, we kennen allemaal de heldhaftige Willem van Oranje en zijn zoons Maurits en Frederik Hendrik. Strijders voor de vaderlandse onafhankelijkheid! Maar in dit rijtje ontbreekt een naam, die door eigen bloed en door de geschiedenis is vergeten. Het gaat hier om de oudste zoon van Willem van Oranje, die door noodlottige inmenging van de Spaanse kroon voor jaren van het toneel van de Nederlanden verdween. Filips Willem werd namelijk op zijn dertiende gegijzeld door de Spaanse koning Filips II, en pas 30 jaar later weer vrijgelaten. Hoe het hem in gevangenschap verging en hoe hij na zijn vrijlating door familieleden werd ontvangen? Je leest het in ons januarinummer. Zelfs voor ons als redactie was het verhaal van deze 'verloren zoon' nauwelijks bekend, dat zal voor vele lezers gelden. Tijd om daar verandering in te brengen! 
 

 

 

Delen: