Kijkje in de keuken | Deel IX

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: de Tweede Wereldoorlog in Utrecht, een plaatjesuitdaging bij een oorlogsartikel én de voorbereidingen op de tweede editie van de LIVE-dag.

Illegale telefooncentrale
Ook onze nieuwe rubriek, 'Geschiedenis van iedereen' moest in het teken staan van het thema van ons april/mei-nummer: de Tweede Wereldoorlog. Er zijn immers talloze publieksinitiatieven die ons helpen herinneren (opdat wij niet vergeten). We waren nieuwsgierig wat Utrecht hierin te bieden had en ontdekten een speciale themawandeling, georganiseerd door Het Gilde. Gids Johan Steen nam ons op een bitterkoude dag mee langs panden waar de SS kantoor hield, naar een huis waarin destijds een illegale telefooncentrale verstopt zat, langs een plek waar de studenten voor het eerst in verzet kwamen tegen de bezetter en nog veel meer. Wat ons nog het meest verraste tijdens deze wandeling? Dat lees je in het april/mei-nummer!

Plaatjesuitdaging
In elk nummer staat wel een artikel dat wat ‘plaatjes’ betreft een uitdaging is. Zo kwam een van de hoofdpersonen in het volgende nummer, Trien de Haan, in de jaren ’30 in opstand tegen de vanzelfsprekendheid dat vrouwen hun leven gedwee in het huishouden sleten. Er wáren ook veel fabrieksarbeidsters, omdat het loon van de man des huizes nu eenmaal niet genoeg was. Maar: op de foto’s uit die tijd staan toch bijna altijd werkende mannen. Net zo lastig: de mensen die voor de Nazi’s over de Pyreneeën vluchtten. Van het moment zelf zijn geen foto’s. Ze hadden we iets anders aan hun hoofd. Vandaar dat we de tekenaar Karel Kindermans hebben gevraagd dit in beeld te brengen. Het resultaat houden we nog even geheim, maar we beloven je vast dat 't de moeite waard is!

Geschiedenis Magazine LIVE
Ook de laatste spreker van ons dagprogramma is inmiddels bekend: Ed van der Vlist, conservator middeleeuwse manuscripten van de Koninklijke Bibliotheek, zal een mooie inleiding verzorgen op de tentoonstelling Magische Miniaturen. We zijn druk bezig met het regelen van de laatste dingen: zo is een uitgebreide lunch voor iedere gast geboekt, hebben we het voor elkaar gekregen dat de locatie speciaal voor ons een uur eerder open gaat (om 10:00 uur) en verkopen we de laatste tickets. Op het moment van schrijven zijn er nog 10 beschikbaar, dus als jij deze historische dag niet missen wil, wees er dan snel bij! We zien ernaar uit je te ontmoeten in Utrecht 14 april!
 

 

 

Delen: