Kijkje in de keuken | Deel III
Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: de tocht naar Chatham over een andere boeg, over 'kloppende' illustraties bij artikelen en de voorbereidingen voor Geschiedenis Magazine live.
Chatham over een andere boeg
In juni is de Tocht naar Chatham precies 350 jaar geleden. Er wordt in Nederland, maar ook in Engeland uitgebreid aandacht aan besteed. Van een 'Dutch week (met braderie)' in de Dokyards van Chatham en tentoonstellingen in verschillende musea tot een 'De Ruyter Memorial zeiltocht' van Vlissingen naar Chatham. Als Geschiedenis Magazine konden we deze herdenking ook niet aan ons voorbij laten gaan. Maar hoe blijf je anders en origineel met zo'n populair en bekend onderwerp? Samen met de auteur van 'ons' Chatham-artikel (dat verschijnt in het juni-nummer) kozen we een ongewone invalshoek. Want hoe zou de allang vergeten Engelse Peter Pett, destijds al bijna twintig jaar commissaris van Chatham, de verrassingsaanval hebben beleefd? Lees het in ons volgende nummer!
Hoe breng je een kruistocht in beeld?
De redactie liep er weer eens tegenaan: over kruisvaarders zijn interessante verhalen te vertellen, maar hoe breng je die in beeld? Generaties illustratoren zouden er wel raad mee geweten hebben. Ze namen gewoon een van de vele afbeeldingen waarop kruisvaarders met geweld de steden en burchten in het Heilig Land innemen. Bij voorkeur waren dat plaatjes waarop stromen bloed te zien waren, gekliefde lijven en verbluffende staaltjes militair vernuft. Ze zijn er te over, van de Middeleeuwen tot ver in de 19de eeuw illustreerden ze handschriften en boeken die het gelijk van de christenen wilden bewijzen. Die afbeeldingen zijn partijdig en ze passen prima bij de sterke verhalen die eeuwenlang verteld zijn. Bijvoorbeeld over de Vijfde Kruistocht, waarbij de toren van het Egyptische Damiate in 1218 door stoere Friese vechters werd veroverd nadat ze een ketting hadden stukgevaren. Een mooi verhaal en mooie plaatjes. Je moet alleen niet denken dat ze allemaal precies kloppen. Zoals de schrijver van ons coverartikel over de Vijfde Kruistocht zei: in de late Middeleeuwen zijn wel tekeningen gemaakt over de tocht naar Damiate van 1217-1218. Die kun je gebruiken als illustratie. Maar het zou net zoiets zijn als een artikel over de Tweede Wereldoorlog illustreren met afbeeldingen uit de Frans-Duitse oorlog en dan denken dat je ermee wegkomt. Maar ja, een tijdschrift moet roeien met de riemen die het heeft! Liever een onjuist plaatje dan geen plaatje. Over elke afbeelding is in elk geval goed nagedacht!
Geschiedenis Magazine live
Op 10 juni is het éindelijk zover, de eerste editie van Geschiedenis Magazine live! In aanloop hiernaartoe stellen we graag de sprekers aan je voor. In deze aflevering: Onno van Nijf. Hij is hoogleraar oude geschiedenis aan de Universiteit van Groningen, lid van onze redactie en kenner van de antieke sportgeschiedenis. Hij neemt ons mee naar de Griekse Oudheid, toen sporthelden letterlijk en figuurlijk op een voetstuk werden geplaatst. Ze speelden een vooraanstaande rol in hun gemeenschap en lieten zich niet zonder gevaar negeren, zelfs niet na hun dood. Het geval van de topatleet Theagenes van Thasos laat dit maar al te goed zien... Nieuwsgierig naar de andere sprekers en hun heldenthema's? Kijk op de speciale festivalpagina en reserveer vandaag nog een kaartje!
Delen: