Kijkje in de keuken | Deel II

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: Maarten van Rossem over JFK, de wondere wereld van de vliegtuigpioniers Wilbur en Orville Wright, voorbereidingen voor Geschiedenis Magazine live en de hoogtepunten van onze Tweede Wereldoorlog-special.

Weggeschoten als een katapult
Het is komende maand 150 jaar geleden dat Wilbur werd geboren, een van de beroemde gebroeders Wright. Het leek ons een mooi thema voor een 'Deze maand'-artikel, dus besloten we het enerverende leven van de ondernemende broertjes eens nader te onderzoeken. Waar iedereen de Wrights kent als de uitvinders van het eerste vliegtuig, namen we die aanname eens kritisch onder de loep. Want: waren zij wel echt de eersten? Het antwoord op deze vraag houden we nog even geheim, maar - dat kunnen we vast verklappen - er ging een wereld voor ons open. In hun tijd waren de broers bij lange na niet de enigen die bezig waren met het ontwikkelen van een vliegmachine. Verschillende vliegtuigpioniers bouwden een machine, waarin ze bijvoorbeeld werden weggeschoten als een katapult, of die een besturingsmechanisme hadden dat verdacht veel leek op dat van een schip. Je kunt de afloop van dit soort experimenten vast wel raden. Wat maakte het ontwerp van de Wrights zo succesvol dat het tot op heden wordt gebruikt in de luchtvaarttechniek?

Glamourboy JFK
We kregen de kopij binnen van Maarten van Rossem. Wie kent hem niet van tv? Maar laten we niet vergeten dat hij in de eerste plaats historicus en Amerika-kenner is. Van Rossem schrijft voor ons over de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy. We kunnen alvast onthullen: Van Rossem is geen fan. Maar hoe breng je dat als redactie dan in beeld? Op zowat alle foto's is JFK namelijk een glamourboy. Die foto's zult u toch in het blad aantreffen. Ze zijn leuk om naar te kijken en het is het bovendien het imago dat JFK en zijn vrouw Jackie cultiveerden.

Geschiedenis Magazine live
10 juni komt steeds dichterbij, een historische dag in de geschiedenis van ons blad. De eerste editie van ons eigen geschiedenis festival vindt dan plaats in het sfeervolle Louis Hartlooper Complex in Utrecht. De sprekers zijn druk bezig met de voorbereiding van hun heldenverhaal, en ook theatergroep Aluin heeft zich laten inspireren door ons helden-thema. Ze zullen ons verrassen met een voorstelling over drie helden van de Reformatie; humanist Desiderius Erasmus, hervormer Maarten Luther en de Nederlandse paus Adriaan VI. Ze hebben ons al beloofd dat het zéker geen droge geschiedenisles wordt, maar een levendige, inhoudelijke en actuele zoektocht naar de personen en hun motieven. Wil je meer weten over Geschiedenis Magazine live? Kijk dan even op deze pagina, waar je tevens je tickets kan bestellen!

Special WOII
In aanloop naar het mei-nummer van Geschiedenis Magazine, staan we ieder jar voor hetzelfde dilemma: hoe geven we dit keer invulling aan het Tweede Wereldoorlog-thema? We kiezen dan graag voor auteurs die kiezen voor nieuwe invalshoeken of onderbelichte gebeurtenissen. Het verrast ons altijd weer hoe dit thema leeft en hoe je er als geschiedenisblad eigenlijk nooit over uitverteld raakt. In onze special interviewen we onder andere Ewoud Kieft, die in zijn nieuwe werk Het Verboden Boek de confrontatie aangaat met het meest beruchte boek aller tijden. Daarnaast onderzoekt auteur Ingrid de Zwarte waarom de voedseldroppings pas ná de Hongerwinter op gang kwamen. Verder komen de straatgevechten tussen de rechtse N.S.B. en linkse, communistische groeperingen in de jaren '30 aan bod, onderzoekt Frank van Riet hoe de bewaking in Westerbork te werk ging en kun je een uitgebreide recensie lezen van een nieuw vuistdik werk over de Waffen-SS.

 

 

Delen: