Jonge Historicus van het Jaar gekozen

Tijdens het evenement Stap op de zeepkist! is Kayleigh Goudsmit verkozen tot dé Jonge Historicus van het Jaar 2017. De uitslag volgde op een traject dat ruim een half jaar duurde en waaraan dertig jonge historici meededen. “Kayleigh Goudsmit is een jonge historicus die historici bij elkaar weet te brengen en te inspireren”, aldus de jury.

Drie jonge historici op het podium
Op de finale-avond stonden de drie jonge historici Joyce van Os, Marieke Oprel en Kayleigh Goudsmit op het podium. Ze gaven een pitch over hoe zij de rol van Jonge Historicus van het Jaar willen invullen. Ook kregen ze kritische vragen van de driekoppige jury, bestaande uit Karwan Fatah-Black (Universiteit Leiden), Thijs Bogers (Vrije Universiteit) en Iris van der Knaap (bestuur Jonge Historici). De jury baseerde zich in haar oordeel ook op drie eerdere selectierondes; bestaande uit een nominatie, een selectiemiddag en een schrijfronde.

Verklaring jury
De jury licht haar keuze als volgt toe: “Het ambassadeurschap van de jonge historicus zal in goede handen zijn bij Kayleigh Goudsmit. De grote aantrekkingskracht van het plan van deze Jonge Historicus van het Jaar betreft het koppelen van jonge historici in brede zin, studenten Geschiedenis en net afgestudeerde historici, aan professionals uit zeer verschillende werkvelden. Op deze manier zullen jonge historici zich in de toekomst, dankzij het initiatief van Kayleigh, veel beter kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt. De jonge historici zullen persoonlijke aandacht en coaching kunnen ontvangen. Dit is van grote meerwaarde voor jonge historici die druk bezig zijn hun plek in de wereld te veroveren. De jury is zeer ingenomen met het voorgenomen initiatief van Kayleigh waarmee zij zich dienstbaar maakt aan alle jonge historici.”

Jonge Historicus van het Jaar
De winnaar werd bekend gemaakt door Vincent Bijman, voorzitter van Jonge Historici. Naast de titel ontving de winnaar een kunstwerk van jonge historicus Mart van de Wiel en een goedgevulde zeepkist met boeken. Kayleigh gaat zich het komende jaar inzetten als ambassa-deur van Jonge Historici. Met haar motto ‘Maak werk van Geschiedenis’ wil zij een maandelijkse columnreeks over de arbeidsmarkt opzetten, een coaching netwerk, waar jonge historici aan professionals worden verbonden oprichten en meerdere meet-ups gericht op verschillende sectoren waar historici werkzaam zijn organiseren.

Vind hier meer info over het platform Jonge Historici of over de verkiezing van de Jonge Historicus van het Jaar

Delen: