Is het een vogel... een vliegtuig? Eeuwenlang ufo’s

Onlangs gaf het Amerikaanse ministerie van Defensie drie video’s vrij van unidentified flying objects, of in de volksmond: ufo’s. Gefilmd vanuit een vliegtuig zien we een langwerpig object zweven, dat even later razendsnel wegvliegt. Dit zijn niet de eerste beelden. Al eeuwen houden onverklaarbare verschijnselen in de lucht ons bezig.

Marsmannetje stort neer
Het is 17 april 1897, 6 uur ‘s morgens. De inwoners van het Amerikaanse plaatsje Aurora worden plots opgeschrikt door een hard geluid. Een kogelvormig gevaarte scheert door de lucht om met een harde klap tot stilstand te komen tegen een windmolen die in bezit is van de lokale rechter J.S. Proctor. Het voertuig stort neer en ontploft. Omwonenden snellen erheen en vinden in het voertuig resten van een piloot die niet van deze wereld lijkt te komen…Hij draagt papieren die zijn beschreven met een onbekend hiërogliefenschrift. Zou het een inwoner van Mars zijn? Enkele uren later overlijdt de piloot en wordt begraven in het dorp. Hoewel een journalist de vreemde gebeurtenis vastlegt, wordt het incident daarna al snel vergeten.

 

Voorbeeld van een ufo. Deze is gespot in New Jersey in juli 1952. Publiek domein.

 

Ruim tachtig jaar later, in 1979, meldt een 86-jarige vrouw zich die het incident heeft meegemaakt. Volgens haar was het allemaal één grote reclamestunt om Aurora op de kaart te zetten. Rechter Proctor zou zelfs geen windmolen hebben gehad. Maar als de Amerikaanse televisieserie ‘UFO Hunters’ er in 2008 onderzoek naar doet, komen de programmamakers toch op andere resultaten. Ze ontdekken op het terrein van de rechter wel degelijk resten van een windmolen. En in een waterput, waarin delen van het vreemde voertuig zouden zijn gestort, vinden ze een onbekende metaalsoort. Zelfs het graf van de piloot wordt gevonden. Het mag echter niet geopend worden, waardoor het mysterie een mysterie blijft…

Cirkels van vuur
Het Aurora-incident staat niet op zichzelf. Mensen hebben altijd al naar de lucht gekeken en geprobeerd om mysterieuze vormen en lichten te verklaren. Zo meldt een Egyptische tekst uit 1450 v. Chr. dat er cirkels van vuur zichtbaar waren tijdens de regeerperiode van farao Thoetmosis III. Ook in de Romeinse tijd werden er opmerkelijke waarnemingen vastgelegd. De Romein Julius Obsequens schreef over vreemde objecten die tussen 249 en 12 v. Chr. door de lucht bewogen. In de vroegmoderne tijd was het niet anders: op 14 april 1561 zagen de inwoners van Neurenberg volgens overlevering hoe honderden bollen, cilinders en een driehoek het luchtruim beheersten.

 

Een nieuwsbericht gedrukt op 14 april 1561 in Neurenberg waarin het hemelverschijnsel boven Neurenberg wordt beschreven en verbeeld. Door Hanns Glaser, publiek domein.

 

Ufogolf
Hoewel in deze incidenten al sprake was van ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen, raakte de term ufo pas na de Tweede Wereldoorlog in zwang. Een boer in Roswell, New Mexico, ontdekte op 8 juli 1947 een vreemd soort puin op zijn land. Om wat voor materiaal het precies ging, is ook nu nog onderwerp van discussie. Het Roswell Army Air Field, de Amerikaanse luchtmacht en ooggetuigen gaven allen verschillende verklaringen die ze ook nog eens geregeld aanpasten. Het zou een neergestort buitenaards ruimteschip, een weerballon, een spionageballon en daarna een cockpitdummy zijn geweest. Zo bleef het mysterieuze neergestorte gevaarte een unidentified flying object: de term ufo was geboren.

 

Naar aanleiding van het Roswellincident is er in Roswell een ufomuseum geopend met daarin een fictieve reconstructie van de autopsie op de neergestorte alien. Foto Jim Trottier, via Wikipedia Commons.

 

Daarna volgden er meer meldingen van ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen. In de jaren 1966 en 1967 waren het er alleen in Ohio al tientallen. En in 1967 zagen vissers in Shag Harbour een vliegtuig in het water storten. Of toch niet: er bleek geen enkel vliegtuig vermist te worden en in het water dreef een geelgloeiende, stinkende massa. Wat er nu precies was neergestort, is altijd een raadsel gebleven. Zelfs onze zuiderburen kregen bezoek van ufo’s. In de jaren 1989 tot 1991 was er sprake van een heuse ufogolf in België. Honderden getuigen zagen donkere driehoeken geluidloos door de lucht zweven. De Belgische luchtmacht stelde een onderzoek in, maar moest uiteindelijk erkennen geen idee te hebben wat er door het luchtruim zweefde.

Buitenaards leven?
De vliegende voorwerpen zijn nooit officieel geïdentificeerd, maar er doen wel verschillende verklaringen de ronde. Sommigen geloven dat het gaat om buitenaards leven. Ufo’s zouden ruimteschepen zijn, bemand door aliens, op bezoek op planeet Aarde. Anderen geloven ook dat het om niet-aardbewoners gaat, maar dan uit een andere dimensie in plaats van planeet. Ze komen bijvoorbeeld uit de toekomst of een parallel universum. Via robotgestuurde ruimteschepen of magnetische krachten zouden ze onze realiteit binnen kunnen dringen.

Maar er zijn ook minder buitenaardse verklaringen. Zo zouden ufo’s de technologische hoogstandjes zijn van grootmachten zoals nazi-Duitsland, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Nazi-Duitsland zou tijdens de Tweede Wereldoorlog geavanceerde vliegtuigen en ruimteschepen hebben gebouwd en dit na de oorlog in het geheim hebben voortgezet. Nazi’s zouden naar het ondergrondse bunkercomplex in Neuschwabenland op de Zuidpool zijn gevlucht, waar ze deze technologieën verder zouden hebben ontwikkeld. Ook de Amerikanen en Russen zouden verder bouwen op de technologie uit het Derde Rijk, met area 51 als Amerikaanse UFO-basis.

 

Een fictief ontwerp van een nazi-ufo. Door Alebo, publiek domein.

 

Volgens wetenschappers zijn al deze verklaringen echter klinkklare onzin. Psychologen duiden ufo’s eerder als verkeerde interpretaties, illusies en fantasieën van de mens. Mensen zien iets wat ze niet begrijpen en bedenken een verklaring om het wel te kunnen plaatsen. Ook religieuze wonderen werken volgens deze wetenschappers zo.

Van ufo naar uap
De afgelopen decennia spreekt de Amerikaanse marine liever niet meer van unidentified flying objects maar heten ze unidentified aerial phenomena: de term ufo was door alle vreemde theorieën wat besmet geraakt. Hardnekkige zogenaamde ‘ufologisten’ laten zich er echter niet door ontmoedigen. En zelfs met de recent openbaar gemaakte video’s, zal hun honger naar spannende verhalen over buitenaards leven, parallelle universums en area 51 nog lang niet gestild zijn.
 

Delen: