Intact Oud-Egyptisch massagraf ontdekt

Een groep Zweedse en Egyptische archeologen heeft een 3000 jaar oud massagraf ontdekt in Gebel el Silsila, in Zuid-Egypte. Hoewel ze nog niet klaar zijn met de eerste grafkamer, hebben ze al de resten gevonden van 50 volwassenen en 25 kinderen.

De archeologen, onder leiding van de klassiek archeoloog Maria Nilsson van de Universiteit van Lund,  vonden de schacht vorig jaar. Maar het belang van de vondst werd pas echt duidelijk toen ze afgelopen oktober begonnen met graven. De schacht werd vijf meter onder de grond gevonden en leidde naar twee kamers, die beide vol stonden met water, zand en modder.

Het graf dateert waarschijnlijk uit Egyptes 18de dynastie, en is ca. 3400 jaar oud. Hoewel ze pas halverwege de opgraving zijn, en nog niet klaar zijn met de eerste grafkamer, hebben ze al de resten gevonden van 50 volwassenen en 25 kinderen. Daarbij zijn de onderzoekers op drie zandstenen sarcofagen gestuit, waarvan ze er twee hebben opgegraven, die een baby en een jong kind bevatten.

 

Een Shabti figuur die is gevonden in het massagraf. Een Shabti of Oesjabti  is een beeldje dat de overledene meenam in zijn graf om voor hem in het Dodenrijk het werk te verrichten.

 

Naast de lichamen vonden de archeologen grafgiften, zoals scarabeeën, amuletten, kralen, zegels, armbanden, bierpullen  en verschillende soorten potten, afkomstig uit Egypte onder de Farao’s Thoetmosis II en III en Amenhotep II.

Bijzonder aan de opgraving in Gebel el-Silsila is vooral het aantal begraven kinderen en vrouwen; dat wijst erop dat er in het oude Kheny (Gebel el-Silsila) hele families leefden en werkten. Uit de grafgiften en de architectuur van de tombe valt op te maken dat de doden behoorden tot de hogere middenklasse.

 

Een van de drie sarcofagen die de archeologen tot dusverre vonden in het massagraf.

 

Waarom werden er zoveel lichamen verzameld op een plek? De archeologen hebben verschillende theorieën. Wellicht was het een soort mortuarium, waar de Egyptische priesters lichamen bewaarden, terwijl ze wachtten tot de graven gereed waren. Misschien werden ze slachtoffer van een epidemie. De onderzoekers bekijken momenteel hoe ze de tombe het best kunnen conserveren.

 

Delen: