Groot sportfestival in Pergamon

De Attaliden heersten in de derde en tweede eeuw v.Chr. over Pergamon, een bescheiden koninkrijkje aan de westkust van het huidige Turkije. Ze waren een kleine speler op het internationale politieke veld. Toch wisten ze in 188 v.Chr. door een gelukkige alliantie met de opkomende Romeinse Republiek hun gebied drastisch te vergroten. Ze stelden het voor de toekomst veilig toen ze zes jaar later de Galaten versloegen die het hun al heel lang lastig hadden gemaakt. Vervolgens zette Attalidenkoning Eumenes II (197-159 v.Chr.) zette een indrukwekkend festival op. Maar waarom precies? 

Galaten verslagen!

In 182 v.Chr. ging in steden rond de Egeïsche Zee het nieuws rond van een onverwachte overwinning: Eumenes II had de Galaten verslagen, een stamverband van rondtrekkende Keltische volken die in de derde eeuw v.Chr. vanuit het Donaugebied bijna heel Griekenland onder de voet hadden gelopen. Een alliantie van Griekse steden onder leiding van de Aetoliërs uit West-Griekenland had er nog net een stokje voor gestoken. De Galaten zouden zich uiteindelijk vestigen in Centraal-Anatolië, in het gebied dat aan hen zijn naam zou ontlenen: Galatia. Van daaruit rustten ze herhaaldelijk plundertochten uit richting de steden in de buurt en aan de kust, waaronder Pergamon. Koning Eumenes wist in 188 v.Chr. door een alliantie met de opkomende Romeinse Republiek zijn gebied te vergroten ten koste van regionale (Griekse) rivalen, en in 182 v.Chr. lukte het hem eindelijk de Galaten in een veldslag definitief te verslaan. 

Een jaar na de zege

Eumenes liet vervolgens gezanten vanuit Pergamon vertrekken om in vele plaatsen een nieuw festival te verkondigen, de Nikephoria (Overwinningsspelen). De eerste editie zou plaatsvinden op de eerste verjaardag van de zege. De spelen werden gewijd aan de godin Athena Nikephoros, de ‘brengster van de overwinning’. Er stonden atletische, hippische en muzikale krachtmetingen op het programma, maar het zouden geen gewone wedkampen worden: de gezanten beklemtoonden dat ze niet onderdeden voor de alom
bekende Olympische en Pythische Spelen van Delphi. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Waarom wedstrijden? En werd Eumenes’ festival een succes? Lees het novembernummer van Geschiedenis Magazine. 

Abonnees krijgen dit nummer omstreeks 14 november in de brievenbus.

Abonnee worden? Meld je aan!


JA, IK MELD ME AAN                                  GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU
 

 

afbeelding: Reconstructie van de Acropolis van Pergamon door Friedrich Thierch uit 1882. Publiek domein via Wikimedia commons.

Delen: