Goed bewaarde wandtekening uit Tweede Wereldoorlog ontdekt op zolder

Op de zolder van een pand aan de Leidsekade in Amsterdam is bij sloopwerkzaamheden een wandtekening ontdekt. De wandtekening van een Spitfire gevechtsvliegtuig is gedateerd op 2 januari 1942 en ondertekend met ‘H. Janssen’. Na onderzoek van het Verzetsmuseum Amsterdam blijkt het inderdaad te gaan om een schildering uit de Tweede Wereldoorlog.
 

De wandtekening van de Spitfire. © Verzetsmusseum Amsterdam
De wandtekening van de Spitfire. © Verzetsmusseum Amsterdam

 

Ondergedoken
In het Amsterdamse bevolkingsregister ontdekte het Verzetsmuseum dat de familie Janssen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op het bewuste adres woonde. H. Janssen blijkt hun zoon Hans (1924-2003) te zijn geweest. Het museum slaagde er ook in om Hans’ dochter Margje op te sporen, die wist te vertellen dat haar vader op de zolder ondergedoken heeft gezeten om aan dwangarbeid in nazi-Duitsland te ontkomen. Hans heeft de oorlog overleefd en maakte carrière als interieurarchitect.

Straaljagers en bommenwerpers
Naast de wandtekening zijn er op de zolder nog veel meer afbeeldingen van vliegtuigen gevonden, waaronder vele uitgeknipte foto’s van straaljagers en bommenwerpers. De Spitfire, het vliegtuig dat Hans voor zijn tekening koos, was een veelgebruikt model van de Britse luchtmacht, dat tijdens de oorlog in groten getale in het Nederlands luchtruim is ingezet.
 

De wandtekening van de Spitfire. © Verzetsmusseum Amsterdam
De wandtekening van de Spitfire. © Verzetsmusseum Amsterdam

 

‘Een zeldzame vondst’
Het Verzetsmuseum spreekt van een zeldzame vondst: ‘Er zijn in huizen vaker tekeningen aangetroffen die aan de oorlog refereren. Die zijn echter zelden in zulke goede staat en meestal niet gemaakt door iemand met zo’n uitgesproken talent voor tekenen. Ook komt het maar weinig voor dat er zowel een naam met een verhaal, als een nog levende nabestaande van de tekenaar kan worden achterhaald.’

De wandtekening is gedemonteerd en in aanwezigheid van Margje aan het Verzetsmuseum overgedragen. Het paneel is tot en met zondag 30 november als nieuwe aanwinst te bewonderen in de foyer van het museum.
 

Delen: