Fastfood in vooroorlogs Nederland. Zo maak je 'oudhollansche croquetten'

Op 13 september 1921 opende in Wichita, Kansas, het eerste Amerikaanse hamburgerrestaurant. Over de onstuitbare opmars van het fastfoodrestaurant en de hamburger als ‘National Dish of the USA’, lees je in nr. 6 van Geschiedenis Magazine. Tegelijkertijd ontwikkelde zich in Nederland een nieuwe snelle snackcultuur. Daarin speelde ‘onze National Dish’ de kroket een belangrijke rol speelde. Benieuwd hoe je zo’n oerhollandse kroket maakt? Kijk hier een korte kookfilm uit 1934.


 

 


"En dan nu dames en heren, eet smakelijk!"
 

Benieuwd naar de oorsprong van de hamburger en de opmars van de Amerikaanse fastfoodrestaurants? Je leest het in de zesde editie van Geschiedenis MagazineBestel 'm online of haal ‘m in de winkel.

Verder lezen over de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse snackcultuur? Lees dan het artikel van Lenno Munnikes, 'De snelle hap. Simpel en goedkoop buitenshuis eten in twintigste-eeuws Amsterdam' in: De smaak van Amsterdam. 700 jaar stedelijke eetcultuur (Jaarboek Amstelodamum 2019.

Delen: